IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за улавяне на въглерод успя да набере рекордните 76 млн. долара

Набирането на средства на швейцарската Climeworks бележи най-голямата частна инвестиция в компания за улавяне и съхранение на въглерод до момента

15:48 | 02.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарският стартъп Climeworks AG, който разработва съоръжения за улавяне на въглерод, успя да набере 73 млн. швейцарски франка (76 млн. долара) в кръг от частно финансиране, съобщава Bloomberg.

Climeworks изгражда машини, които улавят въглеродния диоксид от въздуха и го съхраняват в твърдо състояние под земята. Компанията също така приема и съхранява въглерод от индустриални клиенти като Coca-Cola Co., които след това могат да го използват за газиране на своите напитки.  

Набирането на средства бележи най-голямата частна инвестиция в компания за улавяне и съхранение на въглерод до момента, съобщи компанията във вторник.

Големите индустриални замърсители са подложени на сериозен нарастващ натиск на фона на мащабните усилия за ограничаване на глобалното затопляне и покачването на температурите с 1,5 градуса по Целзий, а технологията за улавяне на въглерод все по-силно привлича инвеститорите като инструмент за ограничаване на емисиите.

Освен Climeworks, канадският стартъп Carbon Engineering и щатската Global Thermostat се стремят да разширят и направят по-евтина технологията за улавяне. Както при повечето технологии в ранните етапи на развитие, така и тази все още е скъпо начинание - често струва повече от 250 долара за улавяне на метричен тон въглероден диоксид. Climeworks предлага компенсиране при абонамент за физически лица с 1 евро  за килограм уловен въглероден диоксид.

„Планираме да доразвием нашата технология и да я направим достъпна за още повече клиенти, включително и за физически лица“, споделя Кристоф Гебалд, главен изпълнителен директор на Climeworks. „Ще използваме постъпленията за изграждането на ново съоръжение с капацитет от около 100 000 тона“, добави той, като подчерта, че операциите могат да започнат още през 2022 г.

В компанията работят над 100 човека, разпределени в Швейцария, Германия и Холандия, където през миналата година дружеството успя да закупи компанията за улавяне на въздух Antecy BV.

Швейцарският кредитор Zuercher Kantonalbank, който притежава дял в Climetworks, също участва в предходния кръг на финансиране. Общата сума, инвестирана в Climeworks, достига 120 млн. швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Все си мислех, че за тая работа има едни неща, дето се казват дървенца, ама може и да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още