IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Твърд“ Brexit може да струва още 60 млрд. паунда на компаниите от ЕС и Острова

Според доклад на Clifford Chance отново най-тежък удар ще понесе британският финансов сектор

11:55 | 12.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите във Великобритания и Европейския съюз (ЕС) могат да се изправят пред допълнителни разходи в размер на 58 млрд. паунда (80 млрд. долара) годишно, ако властите в Брюксел и Лондон не постигнат споразумение за сделка след Brexit. Това става ясно от доклад на консултантската фирма Clifford Chance, цитиран от Рйтерс. Според данните най-тежко засегнат ще бъде финансовият сектор.

Компаниите в 27-те страни членки, без Великобритания, ще трябва да плащат по 31 млрд. паунда (42 млрд. долара) годишно за мита и други гранични бариери, ако не бъде договорена сделка. От своя страна британските износители ще трябва да заплатят допълнителни 27 млрд. паунда (37 млрд. долара) годишно.

„Това увеличава разходите и несигурността, заплашвайки да намали доходността, и представлява опасност за съществуването на някои бизнеси“, посочи още докладът. 

При липса на договор между Лондон и Брюксел след Brexit следващата година търговията между тях ще се определя от правилата на Световната търговска организация (СТО) – драстична разлика в сравнение с широкия достъп, на който Великобритания се радваше като член на единния пазар.

Островът и ЕС продължават преговорите си за постигане на споразумение, въпреки че пред тях все още остават някои съществени спънки. Властите в Лондон вече заявиха, че се готвят за всякакъв резултат от тях, включително и неуспех в договарянето на сделка, за което са предвидили допълнителни средства в размер на 3 млрд. паунда.

Според доклада обаче, ако страната остане под някаква форма в митнически съюз, то това ще намали разходите и за двете страни почти наполовина.

Въпреки това британският премиер Тереза Мей заяви, че отхвърля подобна възможност, тъй като това ще попречи на страната да сключва търговски споразумения с трети страни като Китай и Индия например.

Според статистиката на Clifford Chance 70% от извънредните разходи при „твърд“ Brexit ще бъдат поделени между пет индустрии – финансовите услуги, автомобилостроенето, земеделието и храните, потребителските стоки и химикалите и пластмасата.

Най-тежко ще бъде засегнат секторът на финансите, тъй като той ще трябва да създаде нови операции в ЕС, за да продължи обслужването на клиенти.

Миналата седмица от Goldman Sachs и UBS обявиха, че започват прехвърлянето на част от своите банкери във Франкфурт, подготвяйки се за британския развод с ЕС. На този фон от Английската централна банка предупредиха, че около 10 000 работни места във финансите може да бъдат загубени до края на годината заради Brexit.

В ЕС най-тежкия удар ще понесе секторът на автомобилостроенето, земеделието, химикалите и пластмасите, потребителските стоки и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още