IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е заплашена от недостиг на храна през януари

Оттеглянето на страната от ЕС се случва в най-неподходящия момент за хранителната индустрия

15:01 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Може да има краткосрочен недостиг на пресни храни, когато преходният период за напускане на Великобритания от Европейския съюз приключи през януари“, заяви Джон Алън, изпълнителен директор на най-големия британски супермаркет Tesco.

„Не можем да изключим възможността да има известен недостиг на някои видове прясна храна, поне за кратко“, каза Алън в интервю за телевизия Bloomberg.

Очакванията му са всякакви смущения да се „нормализират бързо“, като предупреди, че е излишно потребителите да се паникьосват или да трупат запаси.

„Националните доставки на храни ще продължи, но може да има някои неща, без които да се научим да живеем в продължение на няколко седмици, вероятно няколко месеца “, каза той.

Алън, който е и вицепрезидент на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че перспективата за затруднения на входните точки на Великобритания се случва във „най-лошия възможен момент за хранителната индустрия“. Оттеглянето на Великобритания от единния пазар и митническия съюз следва натоварения коледен период, когато складовете на хранителни стоки са пълни с празнични продукти и има „много малко свободен капацитет за изграждане на запаси“.

Tesco и останалите британски супермаркети работят много усилено, за да създадат „максимално възможен запас“, който да помогне за смекчаване на евентуалната криза през януари.

Британската индустрия за търговия на дребно настоява правителството да постигне сделка с ЕС, най-големият търговски партньор на страната. Според Британския консорциум за търговия на дребно около 80% от внесената храна, продаваната в супермаркетите, идва от блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още