IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания има малко време да се подготви за излизане от Евратом

EDF се опасява, че Лондон няма да успее да договори разпоредбите с трети страни, нужни след отказа от членство в ядрената общност

15:30 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания още не е изработила правила относно ядреното гориво, нужно за реакторите в страната след излизането на страната от ЕС, предупреди френският енергиен гигант EDF, цитиран от Bloomberg.

Лондон заяви, че смята да излезе от Европейката общност за атомна енергия (Евратом) след Brexit. Според един от директорите на EDF Анджела Хепуърт обаче страната няма много време, за да се подготви за това.

Членството на Евратом помогна на Великобритания да се превърне във водещ производител на ядрено гориво, както и в ключов участник в изследователски ядрени проекти на ЕС, посочва Bloomberg. Организацията управлява всички аспекти в процеса по транспортиране на ядрени материали - от гориво за реактори до медицински изотопи.

Това означава, че Лондон ще трябва да преговаря с трети страни по тези въпроси, като всяка една от тях има свои процеси за ратификация. Това трябва да се случи до март 2019 година.

Според Хепуърт без участието си в Евратом Великобритания няма да има право да мести ядрено гориво или материали в и извън страната. Ако EDF няма достъп до компонентите, необходими за централите, компанията ще трябва да прекрати своята дейност в страната, коментира още тя.

Разпоредби, еквивалентни на Евратом, ще са необходими на EDF, за да построи навреме АЕЦ "Хинкли Пойнт С". Стойността на проекта е 19,6 млрд. паунда. Хепуърт посочи още, че за строителството ще са нужни още 5 хил. служители и компанията трябва да има възможност да привлече и експерти от други европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още