IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска правомощия за едностранно разваляне на сделката с ЕС. Ами сега?

Според властите на Обединеното кралство тези правомощия са необходими за защита на Северна Ирландия, ако текущите преговори не успеят

20:40 | 23.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън печели парламентарната си битка за приемане на закони, които биха могли да му позволят да отхвърли части от договора за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС), въпреки предупреждението от Брюксел, че това би разрушило бъдещите отношения.

Законопроектът за вътрешния пазар, който е последната инициатива на Джонсън, има за цел да гарантира, че четирите нации на Великобритания могат да търгуват свободно помежду си след напускане на Европейския съюз, предава Ройтерс.

Но правителството смята, че е необходимо създаването на правомощия за отмяна на част от договора за оттегляне, който то е подписало с Брюксел. Според властите тези правомощия са необходими за защита на Северна Ирландия, ако текущите преговори не успеят.

Какво следва?

Законопроектът трябва да премине през двете камари на британския парламент, за да стане закон - първо Камарата на общините, където Консервативната партия на Джонсън има мнозинство от 80 места, а след това Камарата на лордовете, горната камара, където премиерът няма мнозинство.

Законопроектът премина най-трудния си тест в Камарата на общините и ще завърши пътуването си през долната камара в понеделник или вторник следващата седмица.

След това той ще бъде подложен на разглеждане в Камарата на лордовете.

Така всичко зависи от Лордовете, но не точно.

Законопроектът не е спешен и ще отнеме по-голямата част от октомври и ноември.

Това означава, че няма да има закон нито преди крайния срок на ЕС за оттегляне на плана в края на септември, нито преди крайния срок на Джонсън за сделка с ЕС на 15 октомври.

Преговорите около всеки от тези срокове, ако бъдат успешни, биха могли да премахнат необходимостта от най-спорните части на законопроекта.

Това поставя непосредствения фокус върху преговорите с Брюксел, където ЕС все още не е взел официално решение какво да предприем предвид отказа на Джонсън да оттегли законопроекта.

„Графикът за приемане на законопроекта предоставя добра възможност за конструктивен ангажимент по въпросите, повдигнати от Обединеното кралство“ и така решението за евентуални правни действия на ЕС ще бъде отложено до началото на октомври, заяви високопоставен дипломат от ЕС пред Ройтерс.

Не може ли Камарата на лордовете да блокира законопроекта?

Много членове на горната камара критикуват законопроекта, включително консерваторите, но основната им роля е да изменят и подобрят законодателството, а не да го блокират по принцип.

Въпреки че има прецедент за законодателство, блокирано от лордовете, решението да се направи по този законопроект би предизвикало конституционен спор и в момента такъв ход се смята за малко вероятен.

По-вероятно е Камарата на лордовете да се опита да измени законопроекта, за да премахне или разреди определени части или да добави допълнителни проверки и баланси. Измененията ще се върнат в Камарата на общините за одобрение - вероятно в началото на декември.

Ако мнозинството от долната камара на Джонсън държи твърда позиция, законопроектът може да прескача напред-назад между двете камари, докато не бъде намерен компромис или правителството се опита да го приеме без одобрението на Камарата на лордовете.

Защо ѝ е на Великобритания да нарушава споразумението?

Правителството казва, че правомощията са предпазна мрежа за защита на мира в Северна Ирландия, ако преговорите с ЕС за управление на трансграничната търговия се провалят.

Европейският съюз иска да гарантира, че отворената граница с Ирландия няма да действа като задна врата за стоки в блока. Великобритания иска да се увери, че стоките се движат свободно между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

Как ще се прилагат въпросните правомощия Великобритания?

Първо Джонсън обеща на парламента гласуване на всяко решение за използване на нарушаващите договора правомощия, създадени от законопроекта - компромис, който потуши бунта в собствената му партия.

На второ място, той също се е ангажирал да отнася всеки спор с ЕС към механизма за разрешаване, посочен в Споразумението за оттегляне, „паралелно“ с едностранното използване на правомощията за разваляне  на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
Краят на една империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още