IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания извади Португалия от зеления си списък за пътуване в чужбина

Решението е удар за авиокомпаниите, тъй като Португалия е най-голямата ваканционна дестинация в Европа за британците

22:31 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания извади Португалия от списъка си със страни, до които гражданите ѝ могат да пътуват без задължителна карантина, като на практика затвори международния пазар за ваканционни пътувания на британците няколко седмици след повторното му отваряне и предизвика гнева на изпитващите затруднение авиокомпании, предава Ройтерс.

Индустрията си задава въпроси защо британците не могат да пътуват, когато страната има един от най-високите дялове на ваксинирани в света. Португалия съобщи, че решението е лишено от логика. Летищата поискаха спасителна помощ.

Транспортният министър Грант Шапс заяви обаче, че варианти на коронавируса са били засечени в Португалия и това е принудило Великобритания да изключи най-голямата европейска ваканционна дестинация и вместо това да отдаде приоритет на повторното отваряне в страната.

Великобритания не добави други страни в т. нар. си зелен списък за пътувания, с което предизвика недоволството на easyJet, British Airways и летище „Хийтроу“ в Лондон, които обвиниха правителството, че опитва да откъсне страната от останалата част на света.

„Това е мярка, която поставя безопасността на първо място“, заяви Шапс и допълни, че тя цели да предотврати влизането във Великобритания на нови варианти на коронавируса, което би могло да застраши планирания финален етап от повторното отваряне на Англия на 21 юни.

Великобритания възобнови колебливо пътуванията на 17 май след повече от четири месеца на блокада, като използва светофарна система, при която пътуващите в страни от зеления списък не трябва да се подлагат на задължителна карантина. Пристигащите от страни в оранжевия списък трябва да се карантинират у дома, а от пътувалите до страни от червения списък се изисква скъпа карантина в хотел.

Великобритания добави още седем страни в червения си списък.

През последните три седмици Португалия се оказа спасителен пояс за авиационната индустрия, която очакваше да последва по-широко отваряне. Сега тя е изправена пред седмици на отменени полети и несигурност.

„Това решение на практика откъсва Великобритания от останалата част на света“, коментира easyJet.

Асоциацията на летищните оператори заяви, че правителството трябва да предостави спасителна помощ, за да съхрани работни места, ако блокира още един летен сезон. „Лято 2021 се очертава като по-лошо от миналото лято, което беше най-лошото в историята на авиацията“, допълни същият източник.

Представители на индустрията заявиха, че Великобритания ще изостане в момент, когато правителства в цяла Европа започват да се отварят за пътувания.

Книжата на easyJet, на IAG, която е собственик на British Airways, и на Jet2 поевтиняха с 5% заради опасенията, че Европа ще изгуби още един пиков за пътуванията сезон, когато милиони британци обичайно се насочват към Южна Европа през юли и август. Цената на акциите на Ryanair и на TUI, която има голяма база германски и британски клиенти, намаля с по 4%.

Данни на компанията Cirium показаха, че Ryanair и easyJet са планирали да оперират над 500 полета от Великобритания до Португалия през юни. Всички авиокомпании са прибавили полети до страната през май. Португалия Португалия

Индустрията вече е отслабена от 15-те месеца на блокади, които я принудиха да съкрати десетки хиляди работни места и да поеме дълг, и ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство, ако не се стигне до повторно отваряне през лятото.

Новината вероятно ще предизвика безпокойство и във Франция, Испания, Гърция и Италия, където хиляди работни места зависят от пристигането на заможни британски туристи през лятото.

Португалското външно министерство съобщи, че не разбира „логиката“ зад решението. „Информирани сме за решението на Великобритания да изтегли Португалия от зеления списък“, написа министерството в Twitter и допълни, че ще продължи да смекчава „постепенно“ правилата си за блокада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още