IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради жегата: Германия намалява мощността на ядрени централи

Причината е повишената температура на водата в реките

18:52 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължаващата гореща вълна в Западна Европа вече засяга и германското електроснабдяване. В атомната електроцентрала Филипсбург в Баден-Вюртемберг мощността е била намалена с до десет процента, обяви електроенергийното дружество EnBW. С това се очаква да се ограничи повишаването на температурата на водата в Рейн – с помощта на въведената охлаждаща вода, предава DPA.

В Северна Германия атомните електроцентрали Гронде (Долна Саксония) и Брокдорф произвеждат по данни на оператора Preussen Elektra малко по-малко електроенергия от обикновено заради леко повишените температури на водата. Понастоящем това води до намаляване на производството на електроенергия с между 80 до 120 мегавата в Гронде, а в Брокдорф  ограничението е по-ниско. 

Намаляването на производството на електроенергия вследствие на малко по-високите температури на водата било нормален ефект, казват операторите. Такива мерки съществували почти всяко лято.

Поради високите температури на водата EnBW също така е спряла и един блок на своята електроцентрала в Карлсруе, работеща с въглища. Като предохранителна мярка доставчикът е направил искания за временно намаляване на мощността, за да може да продължи да експлоатира своите електроцентрали, ако температурите на водата в Рейн и Некар превишат границата от 28 градуса.

Междувременно работещата с въглища голяма електроцентрала на RWE в Хам, чиято дейност беше преустановена миналия уикенд поради проблеми с доставянето на въглища, отново се завръща в мрежата. Тъй като в близките дни се очаква ниско производство от вятърната енергия, сега операторите имали нужда от тока от Хам, казва говорител на централата. Поради ниското ниво на водата в река Рейн корабите за транспорт на въглища не могат да бъдат напълно натоварени в момента, но въпреки това доставките към Хам няма да бъдат преустановени, пояснява говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още