Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Зелените облигации на ЕС няма да покрият собствените стандарти на Брюксел

Има опасения, че отслабват амбициите на блока за засилване на устойчивото финансиране

Зелените облигации на ЕС няма да покрият собствените стандарти на Брюксел

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Брюксел може и да планира да събере 250 млрд. евро от зелени облигации, но няма как да отговори на собствените си стандарти за тях, пише онлайн изданието Politico.

Във вторник Европейската комисия ще представи своята стратегия за устойчиво финансиране, която включва доброволен стандарт за зелени облигации за корпорации и държавни субекти като част от усилията за насочване на повече частни пари към осъществяване на целите за климата. Politico разполага с документа.

ЕК няма да използва веднага новия етикет за благоприятни за климата облигации, които да финансират фонда за възстановяване на ЕС. Вместо това институцията ще се опита да включи своята таксономия на зелените инвестиции в пазарните стандарти.

Решението на Брюксел да продължи с емитирането на зелени облигации може да е от практически съображения, тъй като неговият зелен списък с климатични инвестиции все още е много важен, когато прави планове за заеми.

Ходът обаче повдига въпроса: Ако Комисията не използва критерия, защо някой друг би го направил?

Това може също да е индикация за отслабваща амбиция в Брюксел за устойчиво финансиране след разгорещените дебати за таксономията. Критики дойдоха както от климатичните активисти, така и от страни със замърсяващи индустрии. Отделно това е знак колко трудно е да се преконфигурира финансовата индустрия към зелени цели.

Устойчивото финансиране доминираше в програмата на ЕС за финансовите услуги досега тази година - както поради борбата за таксономията, така и чрез широкообхватната работа по оповестяванията. „Въпросът е дали обновената стратегия за устойчиво финансиране ще бъде забавяне на прехода към устойчивост, или ще бъде движеща сила? Все още не съм сигурен“, коментира Пол Танг, нидерландски евродепутат.

Още по темата

Той е подписал писмо през юни, с което призовава за амбициозна стратегия. Според него „намаленият ентусиазъм“ на изпълнителната власт на ЕС може да се отрази в списък с възможни политически действия с няколко конкретни стъпки.

„Ще предлагате ли законодателство, или не?“, пита още той.

Освен предложението за зелени облигации стратегията предлага привличащи вниманието мерки като зелени кредитни рейтинги и обмисляне на капиталово облекчение за зелени заеми, въпреки съпротивата на финансовите регулатори.

Критиците подчертават решението стандартът за зелените облигации да стане доброволен вместо задължителен. Корпорациите или правителствата ще трябва да спазват изискванията само ако искат да нарекат своите облигации „европейски зелени облигации“.

„Ако го направим задължителен, това би намалило „зелените пари“, казва Лара Кувелие, която оглавява кампаниите за устойчиви инвестиции в неправителствената организация Reclaim Finance.

„Това е липса на амбиция - и това не е само за зелените облигации, но и за други аспекти. Изглежда, че Комисията първоначално е искала да бъде по-амбициозна, но че е изправена пред отхвърляне от частния и финансовия сектор“, допълва Кувелие.

Брюксел се надява обаче, че стандартите ще помогнат на пазара на зелени облигации да се издигне, като донесат повече прозрачност и сигурност както за инвеститорите, така и за компаниите, които избират зеления етикет.

Стандартът изисква приходите да се използват за инвестиции, които са 100 процента съобразени с таксономията на ЕС. Емитиращите компании ще трябва да преминат проверки от външни одитори, които да се уверят, че парите наистина се насочват към правилните проекти.

Правителствата получават малко повече гъвкавост, тъй като проверките ще се прилагат по-скоро за цели програми, отколкото за проекти, и могат да се извършват от съществуващите държавни одитори.

Люксембург и германската енергийна компания E.ON са издали облигации, съобразени с таксономията.

Освен това в крайна сметка изпълнителната власт на ЕС се стреми да обедини настоящия си подход със стандарта за зелени облигации, след като бъде приет от съзаконодателите. Ясно е, че Комисията ще се изправи пред въпроси дали това е достатъчно бързо.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Том Бакстър: Енергийният преход е без алтернатива