IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски отчита напредък в преговорите за гаранциите за сигурност

Киев преговаря с руската страна за необичайна размяна - руски военнопленници за тежко ранени украински войници от завода „Азовсталь"

11:43 | 12.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отчита ясен напредък в усилията за получаване на международни гаранции за сигурност за страната му. Това би могло да осигури политическия неутралитет на Украйна в следвоенния период, както настоява Москва.

Междувременно заместник-ръководителят на правителството Ирина Верешчук преговаря с руската страна за необичайна размяна - руски военнопленници за тежко ранени украински войници от завода „Азовсталь" в Мариупол.

„Преговаряме с водещите държави в света, за да осигурим на Украйна сигурност за десетилетия напред", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в сряда вечерта. Наред с други неща, каза той, въпросът е бил обсъден на 8 май на срещата на Г-7, на която Украйна присъства за първи път.

„За първи път в историята на нашата държава могат да бъдат записани такива гаранции", каза Зеленски. И то не с меморандуми или неясни формулировки, а с конкретни гаранции. По този начин те са и „не само правно валидни, но и формулирани по такъв начин, че да е ясно: какво точно, от кого конкретно и как конкретно се гарантира (на Украйна)“.

Руската армия започна настъплението си срещу Украйна на 24 февруари. Едно от исканията на Москва за прекратяване на войната е ясен ангажимент на Киев за политически неутралитет, за сметка на който обаче нападната страна иска силни международни гаранции за сигурност.

Киев предлага на Русия сделка за Мариупол

Украинското ръководство предлага на руските военни разменна сделка за последните защитници на пристанищния град, укрепени в стоманодобивния завод „Азовсталь" в Мариупол.

„Като първа стъпка предложихме на руснаците следната размяна: ще транспортираме нашите тежко ранени момчета от „Азовсталь“ през хуманитарен коридор", заяви заместник-ръководителят на правителството Верешчук, цитирана от вестник „Украинска правда". В същото време украинските военни ще освобождават руски военнопленници „в съответствие със стандартните правила за тяхната размяна". Преговорите по този въпрос все още продължават.

През последните дни се появиха няколко съобщения за страданията на ранени украински войници в стоманодобивния завод. Според фелдшер в момента там има абсолютен недостиг на лекарства. Огромният стоманодобивен завод е последният бастион на украинските войски в тежко разрушения пристанищен град Мариупол. Руските военни изискват от защитниците да се предадат, но украинските войски категорично отказват.

Руски военни призовават за евакуация на украински обекти

Вероятно за да улесни собствените си атаки, руската армия призова международните организации да евакуират населените места в Източна Украйна. „Предвид предстоящата катастрофална хуманитарна ситуация за повечето цивилни в Краматорск и Славянск призоваваме световната общност, ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст незабавно да предприемат всички мерки за бърза и безопасна евакуация на цивилните от тези градове под контрола на украинските въоръжени сили", заяви генерал-полковник Михаил Мизинцев от Министерството на отбраната в Москва, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Според Мисинцев украинските войски са се окопали на тези места и използват собственото си цивилно население като жив щит. Според него в Словянск и Краматорск има около 90 хил. цивилни. Двата града се считат за крайъгълни камъни на украинската отбранителна линия в Източна Украйна.

Бойни действия между Херсон и Николаев, Кличко все още се опасява от руски атаки срещу Киев

Междувременно руските и украинските войски отново водят ожесточени боеве в района между Херсон и Николаев в Южна Украйна. Според украинското военно ръководство защитниците не са дали на руските нападатели „никаква възможност да напреднат". В хода на сраженията са загинали най-малко 23 руски войници, унищожени са два танка, както и склад за боеприпаси, предава агенция „Униан“. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

А независимо от изтеглянето на руските войски от околностите на Киев кметът Виталий Кличко се опасява от ново нападение срещу украинската столица „по всяко време". В разговор с американската телевизия CNN в четвъртък Кличко дори не изключи възможността за използване на тактическо ядрено оръжие. Киев остава основната цел на руските военни, каза той. „И докато в Украйна има война, ние не можем да дадем никакви гаранции на нито един украинец", каза бившият световен шампион по бокс. „В момента сигурността е наш основен приоритет", каза той. Въпреки че страната се защитава от „нашите воини", рискът остава, добави той. „А без нашите партньори, без САЩ и европейските страни, не можем да оцелеем“.

Какво се очаква днес?

В град Вангелс на Балтийско море ще се състои среща на външните министри от групата на Г-7, в която членуват водещи демократични индустриални държави, за последиците от агресивната война на Русия. На разговорите ще присъстват за известно време и външните министри на Украйна и Република Молдова - Дмитрий Кулеба и Нику Попеску.

В Хелзинки финландският президент Саули Ниинистьо вече обяви позицията си относно евентуалното членство на страната му в НАТО. Съобщението се разглеждаше като знаково за това дали Финландия ще реши да кандидатства за членство във военния съюз след руската агресивна война. Швеция също обмисля да се присъедини към НАТО.

В Токио председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел се срещат с японския министър-председател Фумио Кишида. На 28-ата среща на върха ЕС-Япония ще бъдат обсъдени, наред с други въпроси, съвместни санкции срещу Русия и помощ за Киев.

В Женева Съветът на ООН по правата на човека провежда специална сесия, посветена на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
А ранените от Азовсталь и руснаците могат да ги евакуират - и да им осигурят лечение - ама тия не излизат... защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
А не би ли трябвало укpoпите сами да евакуират цивилното население от Краматорск? Градът е под техен контрол и не е в обкръжение. Въпросът е риторически - помним чудовищното престъпление на укpoпите в Краматорск, когато десетки хора, чакащи за евакуация бяха убити с ракета с надпис: "ЗА ДЕЦАТА", в жалък опит да натопят Русия. Дори само заради ТОЗИ случай, западът, ако имаше съвест или поне срам, ако наистина защитаваше хуманизмът, както се хвали, би трябвало да спре всякаква военна помощ за киевският нацистки режим !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още