IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството представи Стратегия за цифровизация на земеделието

Предвижда се Стратегията да бъде одобрена от Министерски съвет

20:51 | 13.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агроминистерството представи Стратегия за цифровизация на земеделието

Стратегия за цифровизация на земеделието беше представена в сряда в агроминистерството.

„Цифровизацията е свързана с вземането на правилните решения, както и с контролирането на производството“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

Стратегията е част от пакета документи, свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и подготовката на стратегическите планове. 

Основна цел на проекта е да се постигне по-добра конкурентоспособност в земеделието и увеличаване на доходите на хората в сектора.  Развитието на този вид услуги ще бъде в полза на производителите, те ще могат да излизат на международния пазар не само в Европейския съюз, но и извън него, каза ръководителят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

Цифровизацията на селското стопанство има потенциала значително да подобри живота в селските райони и с това да увеличи тяхната атрактивност сред по-широка част от населението, което на местно ниво да разработва, внедрява и използва високи технологии. Посредством цифровите технологии и датчици за влага в почвата би могъл да се намали значително разходът на воден ресурс.

Датчици биха могли и да откриват навреме заболявания по животните и да ги предотвратяват. Данните за предишни добиви могат да помогнат на земеделските стопани да планират и прогнозират бъдещите добиви от посевите, както и стойността на земята си. Стратегията за цифровизация на земеделието ще допринесе и за опазването на околната среда и климата, коментираха участниците в събитието.

България е сред първите страни в ЕС, които вървят в правилната посока – цифровизацията и ползите от това се виждат, каза председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.  Университетите, IT компании и институти обединяват усилията си, за да се създаде нещо, което да е в помощ на всички земеделски производители.

Предвижда се Стратегията да бъде одобрена от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Според изказването на г-жа Мая Манолова публикувано в сайта на Инвестор БГ , малък брой ЕДРИ ЛАТИФУНДИСТИ ДЪРЖАТ 85 % ОТ ОБРАБОТВАЕМАТА ЗЕМЯ!!!!Мечтата на тези ЛАТИФУНДИСТИ е да сложат ръка и на останалите 15% земя собственост на дребни частници на земеделски имоти!!!ВСИЧКИ ПРОМЕНИ В ЗЕМЕДЕЛСКОТО ВЕДОМСТВО РАБОТЯТ ЗА ТОЗИ МАЛЪК КРЪГ ОТ ХОРА , които внасят безумни проектозакони целящи превръщането ни от СОБСТВЕНИЦИ в ТЕХНИ СЪСОБСТВЕНИЦИ притежаващи нищожни дялове от новообразуваните НОВИ УЕДРЕНИ ИМОТИ!!ТЕЗИ БЕЗУМНИ ЗАКОНОТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ , защото ако се продължава по този начин може да се окаже, че ЦЯЛАТА българска земя се е превърнала в собственост на НЯКОЛКО ЛИЦА , или БАНКИ , или пък ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ!!От МЗХГ отлично знаят какви са изискванията на ЕС касаещи това УЕДРЯВАНЕ , каквото няма аналог в Европа!!ЗНАЯТ НО НЕ ГО СПАЗВАТ!!ВРЕМЕ Е В ДЕЙСТВИЕ ДА ВСТЪПИ И КЗК , защото този МОНОПОЛ над земята трябва да бъде подложен не само на РЕВИЗИЯ , но и на една процедура позната ни от 1922 година, когато СТАМБОЛИЙСКИ извърши АГРАРНА РЕФОРМА СЪС ЗЯМЯТА на едни тогавашни латифундисти, като наложи ТАВАН НА ПРИТЕЖАВАНАТА ЗЕМЯ достигащ до 300 дк.!СЪС ЗЕМЯТА Е СВЪРЗАНА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ И Е ВРЕМЕ НЕ САМО КЗК , НО И ПРЕЗИДЕНТА ДА СПРАТ ТОЗИ ПРОЦЕС НА УЕДРЯВАНЕ ДОВЕЛ ДО ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕЗИ НЯМАЩИ АНАЛОГ ПО РАЗМЕРИТЕ НА СОБСТВЕНОСТТА СИ СТОПАНСТВА НА ЧАСТНИ ЛАТИФУНДИСТИ. СЕГАШНИТЕ ЗАКОНОТВОРЦИ, ПРАВЯТ ОТКРИТИ ОПИТИ ДА НАРУШАТ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И В ЧАСТНОСТ ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА. Тези процеси на УЕДРЯВАНЕ на собствеността не са в интерес на България и ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още