IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схемата на България за подпомагане на земеделието със 72 млн. лв.

Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства

15:50 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 36 милиона евро (72 милиона лева) в подкрепа на селскостопанския сектор, засегнат от пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, информира Еврокомисията. 

Публичното подпомагане ще бъде предназначено за  стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари и производители на плодове и зеленчуци. Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства.

Мярката има за цел да смекчи недостига на ликвидност поради пандемията от коронавирус и последвалия ръст на производствените разходи.

Според Комисията българската схема отговаря на условията да не надвишава 225 хил. евро на фермер и да бъде предоставена най-късно до 31 декември 2021 г.

Предстои до края на седмицата да бъде взето решение от ДФ „Земеделие“ за утвърждаване на указанията за прилагане на помощта, съобщи агроминистерството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още