Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Може ли роботите да доят крави в малките български ферми?

Стопаните на млечна ферма край Добрич кандидатстват с проект за иновативна техника

Може ли роботите да доят крави в малките български ферми?

Радослава Рогова (ляво), майка й Елена и дъщеря й Памела, която учи за зооинженер. Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

Стопаните на млечна ферма край Добрич искат роботи да доят кравите и кандидатстват с проект за иновацията. Това разказа собственичката на фермата Радослава Рогова, която посрещна в стопанството медии от Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ).

Радослава е наследила фермата в село Котленци от баща си, който преди години купува разрушено държавно птицевъдно стопанство. Там работи цялото й семейство.

Сега във фермата има над 400 животни, от които 210 са млечни крави от породата Холщайн. 

Стопанството разполага с модерна доилна техника след проект по програма ФАР, а след това по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) продължава да допълва оборудването.

Още по темата

От над 3000 кг мляко на ден две трети се изкупуват от голям преработвател. Останалите количества се използват за кашкавал, сирене, кисело мляко и масло в мини мандра във фермата, която е регистрирана по Наредба 26 за директни доставки към потребителите. Млечните продукти се продават на фермерски пазар в Добрич и фирмен магазин на стопанството.

Радослава коментира, че собственото производство я прави по-сигурна, тъй като не е толкова зависима от изкупните цени на млякото.

Стопанството обработва над 4000 дка земи заедно с пасищата, за да се снабдява с фураж за животните. За целта фермата разполага с всички необходими машини. Кравите се отглеждат свободно в двора без да ходят на паша.

Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

Стопаните са много доволни от дългогодишните си работници, но срещат големи трудности с наемането на нови хора.

Според Радослава за работа във фермата кандидатстват само тези, които не са се реализирали никъде другаде и тя не е доволна от работата им.

В момента фермата кандидатства с проект за роботно доене с два робота и чака одобрение. Един робот може да замени четирима доячи, обяснява Радослава. „Без кадри няма развитие“, казва тя. Ако проектът й бъде одобрен, планира да не освобождава доячите, а да ги насочи към работата в мандрата или на полето.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
nradev до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
И роботи
3
 
3
 
8
KPetkov до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И аз съм за тая икономика :) Икономика без работници, а оттам и без потребители :) Много "sustainable" ще да е тая икономика. А роботите колко евтино излизат, чак думи нямам, но пък като изчезнат хората и останат само роботите ще оправим и глобалното стопляне и/или изстудяване :) С един удар два-три заека, нула разходи, нула приходи и нула вредни емисии :)
1
 
5
 
7
Sakamano до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
Точно тази мисъл ли те спира да станеш шеф-бизнесмен?
3
 
5
 
6
nkavrakov1982 до: zelka007
преди 8 месеца
Ми дай всички да станем бизнесмени с фирми и да създадем икономика без работници, само със мениджъри и шефове??? Искаш ли??
2
 
9
 
5
Sakamano до: nradev
преди 8 месеца
Затова пък има роботи.

Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.