IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 22 млн. лева ще се правят прединвестиционни проучвания на шест ВиК

Договорът е по Оперативна програма „Околна среда"

17:48 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Договор за подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК на стойност 22,8 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) беше сключен между Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от МОСВ.

Дейностите по проекта предвиждат изготвянето на регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за водоснабдяване и канализация за обособените територии, обслужвани от ВиК дружествата София, Велико Търново, Габрово, Плевен, Търговище и Хасково.

Проучванията ще съдържат техническа и икономическа документация за подготовката на инвестиционни предложения за финансиране с европейски средства. Разработките ще включват събиране и анализ на данни за състоянието на ВиК системите и съоръженията, разработване на стратегически и детайлни варианти за водоснабдителните и канализационни системи и съоръжения, финансов и икономически анализ.

През програмен период 2014-2020 г. ОПОС финансира ВиК проекти чрез прилагане на регионалния подход една обособена ВиК територия – един ВиК оператор – един проект. Този проект е продължение на първата процедура за подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на ВиК отрасъла с бенефициент Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясниха от ведомството на Нено Димов.

Към момента 12 консолидирани оператора изпълняват договори за изграждане на водна инфраструктура със средства по ОПОС. Това са ВиК дружествата Варна, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали, Сливен, Ямбол, Перник, Видин, Силистра, Русе и Враца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още