IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи опипват почвата за продукти срещу кражба на криптовалути

За компаниите остава предизвикателството как да покрият рискове за хора, технологии и индустрия, за които не са знае почти нищо

22:45 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобални застрахователни компании започват да предлагат защита срещу кражба на криптовалута с цел справяне с предизвикателствата, които носи този волатилен и слабо регулиран пазар, съобщава Ройтерс.

До момента само няколко компании продават подобна застраховка, сред които XL Catlin, Chubb и Mitsui Sumitomo Insurance. По информация на агенция Ройтерс още няколко застрахователни дружества проучват възможностите за покриване на риска от кражба за компании, които оперират с дигитални валути като биткойн и етър.

Малко усилия за сега са влагани по посока разработване на застрахователни продукти за криптовалутите, но възникването на такива услуги са важна стъпка към все по-обхватното признаване на зараждащия се пазар на цифрови пари, отбелязва Ройтерс.

Рисковете са ясни на участниците на пазара: инвеститорите в криптовалути вече са изгубили милиарди долари от десетки хакерски атаки, технически грешки и измами. 

Последната жертва стана борсата за търговия с криптовалути Coincheck, базирана в Япония. Хакери откраднаха в края на януари дигитални токени на стойност 534 млн. долара, като това е един от най-големите подобни обири в историята.

За застрахователите остава предизвикателството как да покрият рискове на клиенти, за които се знае малко, които използват технология, която малцина разбират и които представляват млада индустрия, за която липсват достатъчно застрахователни данни, които обикновено се използват за създаване на нови продукти и ценообразуване.

„Би трябвало да е нещо подобно на застраховките при автомобилите – ако има инцидент или кражба, да има различни покрития“, коментира Кристофор Лиу, ръководител на звеното за застрахователни услуги за финансови институции в северно-американския клон на AIG. Лиу обясни още, че в AIG този тип продукти са все още в „проучвателна фаза“.

В застрахователната компания XL Catlin годишното покритие на престъпления срещу криптовалути е до 25 млн. долара.

Според друг експерт от пазара много лесно се идентифицират компаниите с чист бизнес, търгуващи с дигитални валути и тези, които са в сенчестата част по склоността им да осигурят необходимата информация и да отговорят на всички въпроси, които законът предвижда. Освен това застрахователите отделят повече време за проучване на пазара на криптовалути, отколкото за всеки друг бизнес. Проверява се всичко – от процедурите за сигурност, мащаба на техните операции до хората, които участват в оперативната работа на компаниите.

Много застрахователни компании остават предпазливи по отношение на пускането на пазара на специални застраховки за пазара на криптовалути. Някои от тях, като AIG, предлагат защита само срещу кражба от страна на служители на компания, която приема плащания с биткойн, но избягват да предлагат защити срещу външни рискове като хакерство.

Част от застрахователите обаче още не са убедени, че пазарът е достатъчно голям, за да покрие възможните рискове чрез събраните премии.

Всички за криптовалутите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още