Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Amazon и Foxconn са разкритикувани заради условията на труд

Неквалифициран служител в завод на поддоставчика в Хънян получава по 2,26 долара на час

Amazon и Foxconn са разкритикувани заради условията на труд

Снимка: Ройтерс

Твърде много извънреден труд с ниското заплащане, твърде много работници на дневна надница - в китайска фабрика на производителя на хардуер Foxconn, който произвежда високоговорителя Echo и електронния четец Kindle на Amazon, са налице системни нарушения на трудовото законодателство. Това е заключението на изследване на американската неправителствена организация (НПО) China Labor Watch. Amazon е признал за нарушенията и работи, за да ги отстрани, пише Guardian, цитирайки изявление на компанията.

От август 2017 г. до април 2018 г. China Labor Watch  е проучвала условията на труда в завода на Foxconn в Хънян (провинция Хунан), където се произвеждат продукти предимно за Amazon. В дългия почти 100 страници доклад се показват различни законови нарушения. Така например 44% от служителите в завода са наети на дневни надници, на които не се плаща в случай на болест, а при малко поръчки се изпрашат в неплатен отпуск. Въпреки това законите на Китай забраняват повече от 10% от служителите на дадена компания да са на такива договори.

Докладът също така установява, че работниците натрупват до 100 часа извънредни часове на месец при най-големите натоварвания. Разрешени са обаче максимум 36 часа извънреден труд на месец. При това извънредните часове са им били плащани като нормално работно време, а не по завишената часова ставка, каквато се полага за редовните служители на компанията.

Служител на неправителствената организация е работил като работник в завода в продължение на един месец. Напълно изморените служители спят на работното си място в кратките паузи, съобщи той.

В писмо до директора на Amazon Джеф Безос основателят на China Watch Watch Ли Сиян казва, че условията са "неетични и незаконни".

Изправена пред твърденията на China Labor Watch, Amazon признава, че собствените ѝ одитори са намерили подобни проблеми при Foxconn през март 2018 г., пише Guardian. Компанията възприемала много сериозно отчетените оплаквания и нарушаването на собствените изисквания и веднага е настояла пред Foxconn за подобрение и ще наблюдава процеса постоянно.

Производителят на хардуер Foxconn е известен със своите лоши условия на труд. След като поредица от работници се самоубиха през 2010 г., клиенти като Apple и самата китайска държава настояха за подобрения на условията. Такива имаше, в някои случаи на служителите е било изплащано и допълнително обезщетение. Но огромните маржове на печалбата на електронната индустрия все още се постигат предимно за сметка на неквалифицираните работници, които правят оборудването.

Foxconn реализира повече от 4 млрд. долара печалба през 2017 г., докато печалбата на американската Amazon възлиза на 2,4 милиарда долара. Неквалифициран служител във въпросната фабрика печели по 2,26 долара на час според доклада на China Labor Watch. Поемането на извънреден труд е необходимост за тези служители, защото в противен случай доходите им са твърде ниски, за да могат да живеят. Ето защо Foxconn използва разрешението да се работи извънредно като награда. Всеки, който идва твърде късно на работа или работи прекалено неточно, бива изпратен вкъщи след редовните десет работни часа.

Компании като Apple или Amazon поставят определени условия на своите доставчици, при които да се произвеждат техните продукти. В същото време обаче те оказват натиск върху тях, за да поддържат производствените разходи възможно най-ниски.

 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Хардуер Amazon Foxconn China Labor Watch

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
То това е свободен пазар. Твърде много работници, водят до твърде ниски заплати. Нашите работодатели затова искат внос от чужбина.
Те и китайците бяха направили едно проучване на трудовия пазар в САЩ, според което 43 милиона американци са под прага на бедността, но нямам спомен тук да е било цитирано.
1
 
0
 
5
zelka007 до: melon
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Колега, там където се работи плътно 8ч. , заплата отдавна не е 600-700лв :)))
0
 
7
 
4
melon до: Sakamano
преди 7 месеца
Колега, не съди по себе си... И тук се работи :)
7
 
1
 
3
Sakamano до: ert
преди 7 месеца
Само че онова там е истинска работа, изискваща пълна отдаденост от служителя, а не е като нашенската, 8 часа отбиване на номера.
0
 
5
 
2
melon до: ert
преди 7 месеца
Бантустанът е извън класацията

Още от Хардуер
Облаците на Nintendo се разсейват, но предизвикателството си остава