IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Amazon водят преговори за директно присъствие в Саудитска Арабия

Двете компании се надяват да инвестират в страната, която обръща все по-голямо внимание на технологичния сектор

11:59 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Рияд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Рияд. Снимка: Ройтерс

Две от най-големите американски компании - Apple и Amazon, водят преговори за лицензиране с Рияд за инвестиции в Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Новината идва на фона на продължаващите опити на принц Мохамед бин Салман да даде нов, високотехнологичен облик на страната.

Компаниите на Тим Кук и Джеф Безос вече продават свои продукти в Саудитска Арабия чрез трети партньори, но също както и други технологични гиганти, искат да установят директно присъствие на местните пазари.

Според един от запознатите с разговорите Apple е в постоянен контакт със саудитската Служба за чуждестранни инвестиции (SAGIA).

От страна на Amazon разговорите се водят от нейното подразделение за облачни услуги Amazon Web Service (AWS), чието евентуално присъствие в страната ще предизвика силна конкуренция спрямо местните лидери в сектора STC и Mobily.

Преговорите се случват на фона на постепенното облекчаване през последните две години на регулациите за чужди компании, включително и ограничението за чуждестранна собственост, което дълги години държа настрана инвеститорите. След драстичния спад в цените на петрола обаче кралството предприе стъпки към разнообразяване на силно зависимата си от черното злато икономика. 

Евентуалното директно присъствие на Apple и Amazon ще даде силен тласък на плановете за реформи на принц Мохамед и ще подобри профила на компаниите на един млад (около 70% от населението на Саудитска Арабия са на възраст под 30 години) и относително изобилен пазар, който вече дава силно отражение върху потреблението на интернет и смартфони в световен мащаб.

Според двама източници лицензионно споразумение между Apple и SAGIA може да бъде сключено до края на февруари, а първите продажби на дребно може да започнат през 2019 г. По отношение на Amazon преговорите все още са в ранен етап и не са заложени конкретни срокове, допълват те.

На саудитския пазар за мобилни телефони Apple заема второ място след основния си конкурент Samsung, показват данни на пазарния анализатор Euromonitor. Amazon от своя страна по-рано тази година придоби сайта за онлайн търговия Souq.com, с което отвори местния пазар за свои стоки.

Към момента и двете американски компании отказват официален коментар по въпроса. 

И въпреки че плановете за реформи на Саудитска Арабия изискват привличането на чуждестранни инвестиции в редица сектори, през последните две години ръководството на страната ухажва все по-засилено големите играчи от Силициевата долина с надежда за осъществяването на своите амбиции, посочва още агенция Ройтерс.

По време на последното си посещение в САЩ през 2016 г. принц Мохамед се срещна с представители на Facebook, Microsoft и Uber, като в последната суверенният фонд на страната, който той председателства, придоби дял за 3,5 млрд. долара. По-късно принцът създаде и фонд за технологични инвестиции на стойност 45 млрд. долара с японската SoftBank и обяви планове за създаване на футуристичен мегаполис за 500 млрд. долара, където роботите ще бъдат повече от хората.

Още технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още