IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco задава слаба прогноза за продажбите

Това е второ поредно тримесечно свиване на приходите, което показва, че основната дейност с продажбата на скъп мрежов хардуер все още изпитва затруднения

10:17 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Pollack, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Pollack, Bloomberg

Cisco Systems Inc. заяви, че приходите през това тримесечие могат да намалят повече, отколкото прогнозират анализаторите, което показва, че корпорациите все още са предпазливи по отношение на увеличаване на разходите за своите компютърни мрежи, предава Bloomberg.

Приходите от продажбите през третото тримесечие, което приключва през април, ще спаднат с 3,5% спрямо година по-рано, съобщи в сряда базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. Средно анализаторите очакваха 12,6 милиарда долара, в съответствие с средната точка на прогнозния диапазон на Cisco. Коригираната печалба ще бъде в диапазона 79 цента до 81 цента на акция. Анализаторите прогнозират 80 цента според данните, събрани от Bloomberg.

Cisco предвижда второ поредно тримесечно свиване на приходите, което показва, че основната му дейност с продажбата на скъп мрежов хардуер все още изпитва затруднения на фона на свитите разходи от корпорации и правителствени агенции. Въпреки че засливането на софтуера и услугите облекчи зависимостта на компанията от хардуера, като превключватели и рутери, тази технология все още осигурява най-голям дял от приходите. Клиентите на Cisco на определени пазари и области отлагат обвързващи поръчки, каза главният изпълнителен директор Чък Робинс.

„Това са просто по-ниски ставки на затваряне на договорите и отнема повече време, за да ги затворим", казва той в интервю. „Това говори, че става дума за пауза, а не за истински провал", допълни той.

Акциите на Cisco отчетоха спад с около 4% в разширената търговия. По-рано те затвориха сесията на ниво от 49,93 долара в Ню Йорк, оставяйки с ръст от 4,3% за последните 12 месеца. За сравнение: индексът S&P 500 е с ръст от 23%.

Компанията заяви, че нетната печалба през фискалното второ тримесечие е нараснала до 2,88 милиарда долара, или 68 цента на акция, от 2,82 милиарда долара, или 63 цента, година по-рано. Приходите са паднали с 4% до 12 млрд. долара. С изключение на определени позиции Cisco отчете печалба от 77 цента на акция. Средно анализаторите прогнозираха печалба от 76 цента при продажби за 11,98 млрд. долара.

Хардуерният бизнес на Cisco генерира приходи за 6,53 милиарда долара за периода, завършил на 25 януари, спад с 8% спрямо година по-рано. Приложенията, нейният софтуерен модул, също отчитат спад от 8% до 1,35 милиарда долара, а приходите от сферата за сигурност се разширяват с 9% до 748 милиона долара.

В Европа поръчките щяха да отчетат ръст, ако не беше Великобритания, където компаниите и правителството изчакват с договорите. По подобен начин в Азия приходите от Китай са спаднали с 30%, заяви Робинс. Без отчитане на Китай Азия като регион би показала растеж. В САЩ, най-големият и печеливш регион за Cisco, компанията е била засегната от по-бавните продажби на сървъри и продължаващия спад при поръчките от страна на оператори и доставчици на интернет услуги.

Cisco, чиято технология управлява голяма част от световния интернет трафик на данни, заяви, че доставчиците на телекомуникационни услуги отлагат в момента разходите си за компютърни мрежи. Мнозина отделят по-голямата част от бюджетите си за закупуване на радиооборудване, за да създадат покритие от ново пето поколение, или т. нар. 5G клетъчни мрежи. След като тези мрежи бъдат изградени и генерират трафик, инвестициите ще се насочат към вида технологии, които произвежда Cisco, за свързване на компютрите, които обработват данните при мобилните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още