IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel разочарова с резултатите във важно подразделение

Понижението на приходите в поделението за центровете за данни и прогнозата за спад на маржа попариха инвеститорите

08:40 | 23.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силният спад на бизнеса с чипове за центровете за данни попари настроението на Wall Street. <em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Силният спад на бизнеса с чипове за центровете за данни попари настроението на Wall Street. Снимка: Bloomberg LP 

Гигантът в производството на чипове Intel Corp вероятно вижда край на бума в търсенето, предизвикан от работещите от домовете си, на който се радваше по време на пандемията. Така ръстовете на компанията се оказаха засегнати от потребители, гравитиращи към по-евтини лаптопи, и спадове на приходите от продажби за центрове за данни.

В четвъртък компанията заяви, че приходите са спаднали с 4% до 18,3 млрд. долара, след като се радваше на силни продажби през първата половина на годината. Чистият резултат също пострада, като печалбата на акция спадна до 1,02 долара за акция за периода спрямо 1,35 долара за акция година по-рано и не успя да отговори на очакванията на Wall Street.

За много технологични компании пандемията беше благодат, тъй като клиентите инвестираха в оборудване и софтуер, за да имат възможност за работа и обучение от разстояние. През третото тримесечие доставките на компютри в САЩ бяха най-високи от десетилетие. Доставчиците на облачни изчисления като Amazon.com Inc.и Microsoft Corp. също забелязаха силно търсене на своите услуги, тъй като компаниите използват инструменти за улесняване на разпределената дейност на служителите си.

Резултатите бяха посрещнати с недоволство от инвеститорите, а в следборсовата търговия книжата се обезцениха с над 10 на сто. 

Ръстът на компанията е бил предимно в области, където цените са по-ниски, което удря рентабилността, заяви финансовият директор на Intel Джордж Дейвис, цитиран от Bloomberg. „Отчитаме много по-силно търсене на компютри от страна на потребителите и образованието, което обикновено е по-началното ниво за лаптопите“, каза той.

Спадът в продажбите във важното подразделение на центровете за данни е особено забележим. Тук приходите спадат със седем процента и с обем от 5,9 млрд. долара са далеч под очакваните 6,22 млрд. долара.

Също толкова неприятен е и фактът, че оперативният марж на Intel е спаднал от 33,6% през същото тримесечие на предходната година до 27,6% сега. Оперативният марж за бизнеса с центрове за данни дори е спаднал от 49 на 32 процента.

Прогнозата също разочарова инвеститорите: Intel очаква печалба на акция от 1,10 долара при приходи от 17,4 млрд. долара през четвъртото тримесечие - малко по-добре от прогнозата. Проблемът обаче е, че оперативният марж се очаква да продължи да пада, само до 26,5 процента.

Компанията е изправена пред силна конкуренция от Advanced Micro Devices Inc., която краде от исторически доминиращия пазарен дял на Intel в централните процесори за компютри и сървъри. Делът на AMD при компютърните процесори се е увеличил до близо 20% през второто тримесечие според Mercury Research. А AMD води преговори за закупуване на производителя на чипове Xilinx Inc., за да стане още по-мощен конкурент на Intel.

Nvidia Corp., производител на чипове, специализиран в графичните процесори, надмина Intel тази година като най-големия американски производител на чипове по пазарна оценка. Той разширява фокуса си, като се грижи за бързо развиващите се изчисления с изкуствения интелект и се стреми да купи гигантския дизайнер на чипове за мобилни телефони Arm Holdings в сделка на стойност 40 млрд. долара, което би било най-голямата сделка досега в бизнеса с чипове.

Освен това Intel се сблъсква с производствени проблеми, които нарушават производителността му. През това лято компанията заяви, че е изостанала с една година от първоначалния график за своите така наречени 7-нанометрови свръхбързи чипове, следващото поколение свръхбързи чипове с най-малките възможни транзистори. За да продължи да задоволява нуждите на клиентите, Intel може да поръчва някои модерни чипове да се произвеждат извън собствените си фабрики, което представлява голяма промяна за компанията. Тази гъвкавост на производството може да започне да влиза в действие за Intel през 2023 г., каза главният изпълнителен директор Боб Суон, въпреки че все още предстои да се вземат решения дали тези продукти да се правят от външни изпълнители. 

Техниките за производство играят решаваща роля за работата на процесорите и за това колко струва тяхното производство. Intel бе лидер в областта на производството на чипове на стойност 400 млрд. долара в продължение на три десетилетия. Сега конкуренти като Advanced Micro Devices Inc. могат да представят продукти, произведени с по-усъвършенствани техники от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Резултатите оказват още по-голям натиск върху Суон. Ако обезценяването на акциите в следборсовата сесия продължи в сесията в петък, последните два тримесечни резултата на компанията ще унищожат повече от една пета от пазарната ѝ стойност. Преди последния отчет акциите загубиха около 10% тази година в сравнение с 28% ръст за Philadelphia Stock Exchange Semiconductor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Когато правилната невидима ръка на пазара удушава нещо, то е ОК - конкуренция.Когато неправилнатааа..аа....аа:"Компанията е изправена пред силна конкуренция от Advanced Micro Devices Inc., която краде от исторически доминиращия пазарен дял "То кражба! Ти да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още