IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Xiaomi расте, дoкато Huawei се бори с проблемите си

Приходите на компанията също бележат скок с 24,8%

22:35 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Китайският производител на смартфони Xiaomi отчете 36,7% ръст на нетната си печалба за четвъртото тримесечие, докато конкурентът Huawei постепенно се оттегля от глобалния пазар заради санкциите, наложени му от Съединените щати, предава Ройтерс.

Нетната печалба за тримесечието, завършило на 31 декември, са нараснали до 3,2 млрд. юана (491 млн. долара), надминавайки очакванията на анализаторите за 2,9 млрд. юана.

Приходите са скочили с 24,8% на годишна база до 70,5 млрд. юана. Продажбите на смартфони, които носят по-голямата част от приходите, са генерирали 42,6 млрд. юана за компанията, което представлява ръст с 38,4 на сто.

През тримесечието от октомври до края на декември, продажбите на Xiaomi в Китай са се увеличили с 52% спрямо година по-рано.

След като Вашингтон наложи забрана за продажбата на компоненти, използвани в смартфони, продажбите на телефоните на Huawei Technologies потънаха както в Китай, така и в чужбина, сочат пазарни проучвания.

Възползвайки се от възможността, Xiaomi и други разчитащи на Android производители на смартфони увеличиха производството на устройствата си към края на миналата година.

Това обаче допринесе за продължаващия недостиг на чипове, причинен отчасти от по-голямото търсене на потребителска електроника по време на пандемията, което надминава предлагането от страна на производителите на чипове като Qualcomm.

При представянето на отчета президентът на Xiaomi Уан Сян заяви, че свързаните с дефицита на чипове увеличения на разходите могат да се пренесат към потребителите в някои случаи.

„Усещаме натиск, но се справяме добре“, коментира Уан пред инвеститори.

През февруари вицепрезидентът на Xiaomi Лу Уейбин определи случващото се като „екстремен недостиг“.

Приходите от продажби на компанията зад граница са се увеличили с 27,6% до 33,8 млрд. юана и вече представляват 47,9% от общите приходи.

Днес китайският производител на смартфони обяви още, че Шоу Дзъ Чъу, президент на международния отдел и изпълнителен директор, е подал оставка.

Собственикът на TikTok – ByteDance, заяви, че е наел Чъу на новосъздадената си позиция главен финансов директор – знак, че технологичната компания прави стъпки напред към отдавна очакваното първично публично предлагане на един или повече от своите бизнеси.

Освен това Xiaomi разкри, че ще придобие оставащите 50,09% от Zimi, производителят на нейните преносими зарядни устройства, след като по-рано се сдоби с миноритарен дял. Xiaomi твърди, че последната покупка е на стойност 204,7 млн. долара.

За 2020 г. Xiaomi отчете 254,9 млрд. юана приходи, или с 19,4% повече спрямо година по-рано. Коригираната годишна печалба е нараснала с 12,58% до 13 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още