IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се е възползвал от ранното пускане на S21 и по-ниската му цена

Южнокорейската компания очаква ръст на приходите от над 17% за първото тримесечие

10:55 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Samsung Electronics Co. за първото тримесечие се е увеличила с 44% в сравнение с предходната година, тъй като ранното пускане на новия топ модел смартфон и силните продажби на различни джаджи смекчиха удара от прекъсването на електрозахранването в Тексас, което спря производството в една от фабриките му.

Най-голямата компания в Южна Корея отчете оперативна печалба от 9,3 трилиона вона (7 млрд. евро) за трите месеца, приключили през март, показват предварителните резултати, публикувани в сряда. За сравнение - средната прогноза на анализаторите бе за 8,88 трилиона вона, коментира Bloomberg. Приходите от продажбите за тримесечието са били със 17% по-високи спрямо същия период преди година – на ниво от 65 трилиона вона (49 млрд. евро). Компанията не дава данни за нетната печалба  и резултати по отделните подразделения, за които ще докладва по-късно този месец. 

Анализаторите предполагат, че Samsung се е възползвала от по-ниската начална цена за последното поколение на своя топ модел смартфон през първото тримесечие. През януари южнокорейците пуснаха серията Galaxy S21. В сравнение с предишните модели версиите на S21 се предлагаха на значително по-ниски цени.

За разлика от това се очаква Samsung да е реализирал по-ниска оперативна печалба в подразделението за чипове. Samsung, заедно с други производители на полупроводници, беше засегната от изключително студеното време в Тексас през февруари. Необичайно ниските температури в южната част на САЩ причиниха мащабно прекъсване на електрозахранването и възпрепятстваха производството на чипове там. Заводът на компанията в Остин, Тексас, бе спрян за повече от месец поради прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, което доведе до загуба на около 300 милиарда вона, показват изчисленията на анализаторите. Това загубено производство ще се отрази на авточастите и смартфоните от среден клас, казва Грег Рох, старши вицепрезидент в HMC Securities.

Акциите на Samsung се обезцениха с около 0,5% в Сеул в сряда сутринта.

Доставките на смартфони за първото тримесечие на Samsung се оценяват на 76 милиона, което е с 25% повече от предходното тримесечие, a средната продажна цена е с над 20% по-висока, показва анализ на Eugene Investment & Securities. Серията S21 изпреварва по продажби предшественика си S20 с разлика две към едно през първите шест седмици след старта, подпомогната от по-ниската начална цена и силната подкрепа от американските оператори, поясняват от Counterpoint Research.

Най-големият производител на памет в света беше предупредил за намаляване на рентабилността през първото тримесечие, очаквайки по-слабо търсене, но вместо това икономическият отскок след кризата се случи по-бързо от очакваното и цените на чиповете сега се увеличават.

„Увеличаването на търсенето на DRAM ще увеличи печалбите", каза анализаторът от Bloomberg Intelligence Масахиро Вакасуги, добавяйки, че „пускането на следващо поколение DRAM, DDR5 (двойна скорост на предаване на данни 5), през втората половина на годината може да стимулира търсенето, допълнително стимулирайки продажбите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още