IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC ще отвори завод за чипове в САЩ за 12 млрд. долара

Това се случва, докато американските власти са все по-притеснени за зависимостта на веригата на доставките от Китай

13:19 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ashley Pon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ashley Pon/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing обяви днес, че ще изгради звено за производство на чипове в Аризона, докато във Вашингтон нарастват притесненията за сигурността на технологичната вергиа на доставките, която до голяма степен е концентрирана в Азия, пише CNBC.

Общите разходи за проекта ще са 12 млрд. долара, а TSMC твърди, че директно ще създаде 1600 работни места. Планира се строителството да започне през 2021 г., а това ще бъде вторият завод на компанията в Съединените щати.

Заводът ще се фокусира върху производството на т.нар. 5-нонметрови чипове – най-новата технология в тази област в момента.

Решението за изграждането на нов завод за чипове в САЩ беше взето в момент, в който администрацията на президента Доналд Тръмп продължава да критикува глобалната верига на доставките, на която разчитат американските фирми. В частност правителството се опитва да намали своята зависимост от Китай – задача, чието изпълнение може да не е толкова лесно.

По време на мандата си Тръмп търси начини да върне производството обратно в САЩ.

Въпреки че TSMC е тайванска фирма, тя има заводи в Китай и големи китайски клиенти като Huawei.

Администрацията на Тръмп по-рано тази година обмисляше налагането на ново правило, което, ако бъде въведено, ще изисква компаниите, използващи американски чипове, да кандидатстват за лиценз, преди да правят доставки към Huawei, писа Ройтерс през март.

По-широката кампания на Съединените щати срещу китайските компании, като поставянето на Huawei в черния търговски списък,  е смятана за опит за забавяне напредъка на втората по големина икономика в света в ключвото следващо поколение технологии.

TSMC заяви, че е решила да изгради новия завод с „взаимното разбиране и ангажимент за подкрепа от американското федерално правителство и щата Аризона“.

Още технологични новини вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още