IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В пълния си капацитет новият Mac Pro ще струва повече от Tesla

Дори основната версия струва 6000 долара – със сравнително скромно оборудване

19:11 | 06.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главият изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на представянето на новите продукти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главият изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на представянето на новите продукти. Снимка: Ройтерс

Много подигравки отнесе сегашният модел на Mac Pro: твърде скъп, затруднен ъпдейт, за това пък изглежда като дизайнерско кошче за боклук. Най-сетне и самият Apple не беше щастлив. Ясно беше: трябва да дойде нов модел. И наистина – той бе представен на конференцията за разработчици WWDC в Калифорния.

Също наречен Mac Pro, компютърът изглежда като нова версия на стара успешна концепция, а именно първият Mac Pro, който се предлагаше от 2006 до 2012 година. Със здрав алуминиев корпус, още по-здрава стоманена рамка и концепция, която позволява лесни разширения и ъпдейт. Поне докато балансът на банковата ни сметка го позволява.

Дори основната версия струва 6000 долара – и то със сравнително скромно оборудване. Той има осемядрен процесор, 32 гигабайта оперативна памет и жалкия SSD с 256 гигабайта памет. Е, с това не може да се работи сериозно. Така че си трябва надстройване.

Въпреки това засега много малко се знае за цените на опциите и разширенията. На свободния пазар модулите с памет, необходими за максималния капацитет за съхранение от 1,5 терабайта, струват около 25 000 долара. Да, правилно прочетохте: 25 000 долара. Колкото един нов VW Golf. Може да се предположи, че модулите памет с марката Apple ще бъдат много по-скъпи. Това е част от традицията на компанията - да предлага памет, така да се каже, на безбожна цена. 

Колко ще струват различните висококачествени графични карти, също още не е ясно. При пълно оборудване вероятно новият Mac Pro ще струва няколко десетки хиляди евро. Освен това, за да се възползвате от пълния капацитет за съхранение, трябва да поръчате поне един процесор с 24 ядра. По-малките модели с 8, 12 и 16 ядра не успяват да се справят с толкова много памет. Затова The Verge очаква максималната версия да струва повече от 50 000 долара, при закупуване и на екрана Pro XDR.

Новият Mac Pro ще прави това, което беше запазена територия само за най-бързите суперкомпютри – едва преди няколко години.

А суперкомпютрите са нужни, например за сложни изчисления на климатичните модели. Mac Pro би трябвало да се ползва преди всичко от музиканти и филмови продуценти. Така поне бе представен в рамките на конференцията WWDC. За демонстрацията Apple пусна повече от 1000 аудиозаписа в своя музикален софтуер Logic Pro - и показа, че Mac Pro все още не е достигнал границите си.

Примерът обаче показва за кого Apple е проектирал Mac Pro: за потребители, които са се сблъскали с ограниченията на производителността при проектите си, които печелят с производителността и свързаното с това спестено време толкова много пари, че петцифрената цена за един от новите машини на Apple не би била бариера за тях. Просто професионалисти от висок клас. Хората, които започват да се усмихват, когато им бъде обещано, че само графичната система може да постигне мощност до 56 терафлопа. 

  

С подобната мощ Apple вече си навлече неприятности. Когато Стив Джобс представи Power Mac G4 през 1999 г., той каза, че новият компютър е принципно суперкомпютър с размер на настолна машина. В края на краищата това беше първият настолен компютър, който постигна гигафлоп процесорна мощност (един милиард операции - по-точно операции с плаваща запетая в секунда).

По това време правителството на САЩ забрани Power Mac да бъде изнасян за 50 държави. Той беше класифициран като суперкомпютър и по този начин като потенциален инструмент, например, за развитието на ядрени оръжия.

Подобни ограничения вероятно няма да застрашат новия Mac Pro днес. Но никой няма да спести на Apple критиката за цената. От гледна точка на обикновените потребители такъв Mac Pro е просто напълно необоснован компютър на също толкова необоснована и неразумна цена. Същото важи и за всеки супер спортен автомобил. И все пак автомобили като Bugatti за 1,3 милиона евро все още намират своите купувачи.

Това ще се случи и с Mac Pro на Apple. С фината разлика, че той би помогнал на собственика в най-добрия случай да печели пари. Спортните автомобили, от друга страна, понякога са предмети за забава, понякога обекти за спекула, но много рядко са подходящи за улесняване на работния процес.

А цената за максималното оборудване вече накара първите майтапчии да намерят подходящо описание поне по отношение на дизайна, адаптиран към охлаждането: най-скъпото ренде за сирене в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Jorkata
преди 4 години
За по-малко пари от цената на тоя епълски *** ще ти сглобя такава работна станция с Тредрипър, че ум ще ти зайде.... и ще му пръсне шортите на тва недоразумение МакПро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Епъл продават САМО - consumer hardware.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Това е висок клас работна станция-----хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 31
Sakamano
преди 4 години
Това е висок клас работна станция, а не битов компютър, на който искаш да съхраняваш 2TB порно колекция. 256GB е напълно достатъчно за операционната система и софтуера с който работиш. За останалото може да ползваш външен диск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
С 256gb SSD, трудно много хора да го вземат на сериозно, особено ако пак са запоени. Другото което е - няма карти на нвидиа, един голям пазар отпада с това. Всеки който иска да си го купи и не му трябва иос, просто ще си го сглоби сам и евентуално ще си вземе само монитора, ако му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
хаха ... велики ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още