IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone стана на 15 години. Ето как ни промени

Подобренията през последното десетилетие и половина направиха този популярен джобен компютър трудно заменим

14:17 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият вече изпълнителен директор на Apple Стив Джобс по време на представянето на първия iPhone. <em>Снимка: TONY AVELAR,&nbsp;Copyright: &copy; Bloomberg</em></p>

Бившият вече изпълнителен директор на Apple Стив Джобс по време на представянето на първия iPhone. Снимка: TONY AVELAR, Copyright: © Bloomberg

Какво? Не сте отбелязали датата в календара си, за да празнувате деня, който промени всичко? 

Е, може да се каже, че това е малко пресилено, но на 29 юни 2007 г. първият iPhone беше пуснат в продажба, с което се разпали истинска революция на пазара на смартфоните.

Разбира се, съществуваха смартфони като BlackBerry Curve и Samsung BlackJack, но те бяха снабдени с пластмасови клавиатури и бяха предназначени - поне основно - за писане на скучните стари имейли. Стъкленото и метално устройство на Apple с чувствителния на докосвания дисплей - това беше различно, пише в свой обзор The Wall Street Journal.

Всъщност сигурно ви е трудно да си спомните дните, когато телефонът ви - ако изобщо трябва да го наричаме така - не можеше веднага да повика такси (или Uber), да направи професионален портрет или да събере група от най-близките ви приятели във видеоразговор?

Първият iPhone е обявен от Стив Джобс на 9 януари 2007 г. и е пуснат в продажба на 29 юни 2007 г. „iPod, телефон, интернет мобилен комуникатор... това не са три отделни устройства", казва Джобс. „Днес Apple ще преоткрие телефона", добави визионерът.

От дебюта си iPhone промени света и индустрията на мобилните технологии завинаги. След пускането му на пазара на 29 юни 2007 г. Apple обяви, че е продала над 1 милион iPhone само за 74 дни. Първият iPhone се продаваше на дребно за 499 долара.

По онова време идеята да носиш iPhone вместо телефон и iPod е достатъчна, за да убеди някои хора да си го купят. За други основната привлекателна черта на iPhone е сензорният екран, който изглеждаше нереален и футуристичен.

„От самото начало едно от уникалните неща за [iPhone] беше, че искахме да обединим софтуер, услуги и хардуер, за да създадем просто, мощно магическо изживяване", казва пред CNET Боб Борчърс, вицепрезидент на Apple по продуктов маркетинг. „И при оригиналния iPhone това беше взаимодействието между многократното докосване и притискането, за да се увеличи екрана, където започна да се вижда как всичко това се обединява“.

Петнадесет години по-късно Apple продава осем различни модела iPhone, пет от които бяха пуснати на пазара през последните 10 месеца. Съществува поне една версия, която работи с почти всички големи оператори в света. iPhone се предлага в множество цветове, покрития, размери и варианти за памет, които сега достигат до 1 TB. И макар че екранът е мястото, където се случва по-голямата част от магията, той вече не е основната привлекателна черта на iPhone.

Петнадесет години по-късно iPhone е еволюирал напълно, като разполага с усъвършенствани възможности за производителност и камери, придружени от iOS и App Store, каквито първият iPhone нямаше. 

През последното десетилетие и половина това, което определя iPhone, се измести от дизайна и хардуерните спецификации. Вместо това iPhone и iOS се превърнаха във врата към услугите и функциите на Apple като iMessage, FaceTime, Siri, Apple Music, Apple Pay, най-добрите камери и приложения като Uber, TikTok, Twitter и WhatsApp. За добро или лошо, iPhone се превърна в дом на нашите снимки, музика, разговори, идеи, игри, идентичност, работа, социални медии, пазаруване, ключове и пари.

Масайоши Масайоши

Масайоши Сон (вляво), президент и главен изпълнителен директор на Softbank Corp., държи новия iPhone 3G, в петък, 11 юли 2008 г. Снимка: Bloomberg 

Ноа Шмик - роден в Медисън, щата Уисконсин, в деня на появата на първия iPhone - буквално не може да си спомни времето, когато телефоните не са правили повечето от тези неща.

Той е и в основата на новия документален филм на WSJ „Бебето iPhone: Как 15 години формираха едно поколение". През последните 15 години iPhone растеше и се развиваше. Както и Ноа... и неговата зависимост от смартфоните. Чрез интервюта с настоящи и бивши мениджъри на Apple във филма се проследяват най-големите моменти в развитието на iPhone и как всички те са повлияли на поколението на Ноа.

Когато Ноа е на три години, App Store вече е пуснат и Ноа играе игри на iPhone 3G на баща си. Няколко години по-късно Apple реши да превърне устройството си в пълноценна камера и Ноа помоли майка си да записва видеоклипове с него, които да публикува в YouTube. На 11-годишна възраст той вече е притежавал iPhone 6S Plus с голям екран, на който е играел игри и изпращал съобщения на приятелите си. Сега, на 15-годишна възраст, той има iPhone 13 с батерия, която може да издържи целия учебен ден и още малко след него.

„Наистина, просто си мислехме, че това ще бъде забавно, лесно за използване нещо, когато искате да изпратите няколко съобщения", казва Тони Фадел, бивш висш мениджър на Apple, който е работил по оригиналния iPhone. „Не мислехме, че той ще се превърне в центъра на живота ни“.

Лентата на WSJ е история за променящата света технологична иновация и за въздействието, което тя оказва върху нас, нашите семейства и света. Можете да гледате документалния филм (на английски) тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още