Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2410 лв. са нужни на четиричленно семейство за живот, в София – 3200 лв.

Не може да се почувства осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората въпреки ускорения темп на нарастване на доходите, отчитат от КНСБ

2410 лв. са нужни на четиричленно семейство за живот, в София – 3200 лв.

Снимка: Pixabay

2410 лева са необходимите средства за месечна издръжка на четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца към декември 2018 година. За София сумата е почти 3200 лева. Това показват последните данни за потребителските цени и издръжката на живот в България на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ), представени от президента на КНСБ Пламен Димитров.

Сумата е необходима за покриване на основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Средно издръжката на едно лице от четиричленното домакинство е 602 лева. За покриване на разходите в семейството двамата възрастни трябва да получават не по-малко от 1205 лв.

Необходимите средства на четиричленно семейство в София са близо 3200 лв. Средно на едно лице се пада 796 лв., което надхвърля средните за страната стойности с 32 на сто. Това означава, че средната работна заплата на всеки от възрастните трябва да бъде поне 1600 лева. 

Още по темата

От началото на 2018 г. издръжката на живот се увеличава с близо 85 лв., след като последователно и през четирите наблюдавани тримесечия се регистрираха умерени темпове на нарастване. В края на 2018 г. издръжката отчита повишение с 3,6%, след като тримесечният темп леко се забави до 0,9% спрямо предходното тримесечие, посочи Димитров.

За последните десет години нарастването на издръжката на живот е с 25,3 на сто, при база декември 2009 г. През този период в номинално изражение издръжката на живот на едно лице се увеличава с около 121 лева – от 481 лева през декември 2009 година.

През десетгодишния период средната работна заплата за страната нараства с 86,2%, а реално - с 64,9%. За някои области изоставането на средната работна заплата е около 1/3 от средната работна заплата - това се отнася за районите на Видин, Благоевград, Силистра и Кюстендил.

От Института към синдиката отбелязват, че дефлационните процеси от периода 2013-2015 година са повлияли на задържането на общите нива на издръжката на живота, но въпреки това за десетгодишния период се наблюдава нарастване в цените на стоки и услуги, които имат съществен дял в домакинските бюджети. Така не може да се почувства осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората въпреки ускорения темп на нарастване на доходите от труд, отчитат експертите от Института.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако четири членното семейство е един мъж и 3 жени към 20 годишни колко лева ще е издръжката му ?
5
 
22
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
интересно ако един хапва свинско а друг хапва зеле дали и двамата хапват свинско с зеле или само някои
1
 
17
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пишете, че средно 30% получавали заплата над средната. Интересно, дали от КНСБ са измислили начин, всички да получават над средната ? Тези 30% са едно идиотско число. По-интересно е да се знае колко % получават около медианната стойност. По-лошо е, че няма икономически редактори тук, които да оправят тази дивотия.
2
 
33
 
1
преди 1 година
След като пишете колко е нужно ,пишете и колко реално се получава за
да изчислим колко е дифицита и да определим степента на мизерия на българина.

Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група