IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи с месец

Разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ) доведе до ожесточени спорове в парламента

12:26 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Срокът на извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи с един месец. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че е необходимо да се даде възможност на новото правителство, когато се състави то, да реши дали да бъде удължена, или не.

Припомняме, че Ангелов обяви още на 9 април, че епидемичната обстановка трябва да се удължи дотогава, докато има и един болен от коронавирус в страната.

Междувременно разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ) доведе до  ожесточени спорове в парламента. Част от партиите искат възстановяването му и призоваха здравния министър да обясни какво налага разпускането му. 

От „Демократична България" определиха мярката като „активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията", а от БСП предложиха комисията по здравеопазване, която ще бъде създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

След депутатското недоволство Ангелов набързо пристигна в Народното събрание и гневно обясни на депутатите, че не си носят маските правилно. 

"По отношение на НОЩ, по отношение на отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампания свърши преди повече от седмица. По време на тази предизборна кампания и цяла година пред Министерството на здравеопазването част от вас обясняваха как няма такава пандемия. Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар. По отношение на законността и по отношение на отговорността ясно и точно е записано в закона - само че се съмнявам, че той е прочетен от всички. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателя“, каза здравният министър

Той подчерта, че НОЩ не предлага мерки, мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор.

„Днес дадох брифинг пред българското общество и ще продължа да го правя, защото съм отговорен лекар. Да, може много да викате за справянето с Covid ситуацията, но и с третата вълна се справихме“, подчерта Костадин Ангелов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още