Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата в България се е понижила до 6,8% през март

От началото на годината броят на безработните е намалял с над 15 хиляди, отчита Агенцията по заетостта

Безработицата в България се е понижила до 6,8% през март

Снимка: Pixabay

Нивото на регистрираната безработица от Агенцията по заетостта продължава да намалява през март и достига 6,8%. На месечна база понижението е с 0,2 процентни пункта, а годишният паралел показва значително намаление от 1,2 процентни пункта.

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 хил., като през март те са 221 600 лица. Спрямо февруари регистрираните безработни са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано – с 40 171.

Един от обичайните фактори за това е сезонната заетост, отчитат от държавната агенция.

Новорегистрираните безработни през месеца са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24%, лицата над 50 г. – 27%, самоопределилите се като роми са 13%, а лицата с увреждания – близо 5%. 

Още по темата

Започналите работа на първичния пазар безработни през март са 19 814 – с над 25% повече спрямо предходния месец. В тази група около 10% са продължително безработни лица, а над 25% са лица с основно и по-ниско образование. По-големият брой започнали работа се дължи и на субсидираната заетост. През март те са общо 2 492 лица, включително 1 598 по програми, 812 по схеми на ОП Развитие на човешките ресурси и 82 по насърчителни мерки. Спрямо година по-рано се наблюдава двойно нарастване на включените в инициативите на активната политика.

Чрез трудовите посредници през март над 5 500 безработни са активирани да ползват предлаганите услуги от Агенцията по заетостта. Спрямо месец по-рано прави впечатление нарастването с над 50% на регистриралите се неактивни, чийто брой достига 1 304 лица.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 273 лица от тези групи са намерили заетост чрез бюрата по труда през месеца, като пенсионерите заемат дял от 70%.

Обявените свободни работни места от реалната икономика през март са 23 131. Спрямо месец по-рано е налице съществен ръст от близо 45% в потребностите от работна сила. Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, като традиционно над 80% от местата са обявени от частния сектор. Най-много са работните места в сферата на: хотелиерството и ресторантьорството – 5 449 или 23% от заявените; Преработващата промишленост - 4 746 или 20% от заявените; Търговията - 3 692 или 16% от заявените.

Най-търсените групи професии през март обхващат работещите в сферата на персоналните услуги, продавачите, работниците в добивната и преработваща промишленост, работниците по събиране на отпадъци, работниците в селското стопанство, водачите на МПС и подвижни съоръжения, операторите на стационарни машини и съоръжения и др.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Т. Дончев: България ще има достъп до 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране от плана на ЕС