Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли

Понижението на косвения налог увеличава рентабилността на съответното производство, добави финансовият министър

Борисов: ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли

Снимка: БГНЕС

ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велинград, където посети местни училища. По думите му намалението на ставката за книгите ще бъде понижена от 20 на 9% с промени в законопроекта за ДДС, които се очаква да бъдат прието на второ четене.

"Намаляването на ДДС върху книгите ще ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип намаляването на този данък увеличава рентабилността на съответното производство. Така че в конкретния случай това е един от двата варианта - или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят производството или издателството по-рентабилни", допълни го финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНТ. 

Трябва да отбележим, че това е едно от първите публични изказвания на Горанов по темата. Вече многократно писахме, че той не е привърженик на диференцираните ставки, а преди дни от финансовото министерство изпратиха позиция до Народното събрание, в която посочиха, че намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи в хазната. Предложението за книгите се очаква да струва около 13 млн. лв. годишно. 

Междувременно в профила си във фейсбук премиерът написа, че водещ приоритет за управляващите остава образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. „Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник“, написа Борисов. 

Още по темата

Припомняме, че временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги приеха депутатите минлата седмица на първо четене. От днешните думи на премиера не стана ясно дали намалението на косвения налог за книгите ще бъде временно, както е написано в законопроекта, или ще е за постоянно.

Намалението на ставката по ДДС в средата на годината доведе до ожесточени дебати в пленарната зала. На заседанието не присъства нито един представител от Министерство на финансите, а председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова не взе думата нито веднъж, въпреки че бе в залата. Тя също не е съгласна с намалението на ставките, но към момента отказва да коментира темата пред медиите. Във внесения от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ законопроект нейното име и подпис липсват.

Преди време пък Горанов обяви, че докато той е финансов министър, промяна на ставките няма да има. Това даде повод за спекулации от страна на опозицията, че той ще подаде оставка

В деловодството на парламента има 6 законопроекта за промяна на ставката по ДДС. Подкрепа в пленарната зала получи само предложението на ГЕРБ, в което се посочва, че косвения налог за ресторантьорските и кетъринг услугите ще бъде намален на 9% за ограничен период от време – до 31 декември 2021 г. Все още обаче е неясно третирането на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н.  Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но и тук формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти.

Важно е да отбележим, че според Закона за публичните финанси промяната на ставката няма да доведе до актуализация на бюджета, защото предложението не е внесено официално от правителството (макар че решението взе премиерът Бойко Борисов). Законопроектът, както вече написахме, е на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Пак според същия закон промени на данъците и на задължителните осигурителни вноски във всичките им елементи не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от влизането в сила на закона за държавния бюджет и/или законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за съответната година или от тяхното изменение и допълнение. Казано иначе, не може да се въвеждат нови ставки в средата на годината, а ако това все пак се случи от 1 юли, както предвижда законопроекта, то ЕК задължително трябва да бъде уведомена.

Предстоят тежки дебат по приемането на текстовете на спорния законопроект на второ четене. Вероятно тогава ще бъдат направени множество предложения за диференцирани ставки за всички онези стоки и услуги, която бяха внесени като отделни законопроекти и бяха отхвърлени още на първо четене.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
driverf1 до: Lucifer
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пианото е в друга "кощница".....:):):).
0
 
2
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами на пианото кога ще...че все не ми стигат дребните???...
3
 
2
 
7
фиг.1 до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако беше предизборно, щеше да намали ракията. А по-ниско ДДС на книгите няма да ощети много бюджета, щото хората толкова и четат. По-скоро макар и сам да не се интересува много от култура, да го притеснява, че тя запада.
7
 
3
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Стария лаф на мypзилажа, отричай и каквото казват за теб, го обръщай веднага огледално и го казвай ти.

Жалко ай кю, водещо до смешни заучени фразички, но какво да очакваш от индивид с умствена недостатъчност, блянуващ по СССР и соца?!
1
 
7
 
5
преди 2 месеца
намаляването на ддс за книги е предизборен ход на Бащицата . безсмислено занимание , художествената литература струва около 15-25лв за книжка , някой по-стойностен анализ е около 30-40лв . 9% ддс е намаление около 1,5 - 2,0лв за брой или 3-4лв за по засукано четиво . който си ги е купувал досега пак ще си ги купува , който не е , пак няма да ги купува ... :))) ... народопсихология на материала населяващ територията ... единствено в някакъв бъдещ дебат в близкото бъдеще , ако в парламента влезнат по-смислени и грамотни хора , може да има по тема за задължителните и одобрени от министрството учебници от 1 до 12 клас и то за изцяло премахване на ДДС-то ... ама как ще го администрират , сложна работа ... толкова много неща има по веригата на доставка от написването на учебника до пристигането в ученическата чанта ... :))) ... по-лесно е да представи родител , със завършил учебната година ученик пред властите и държавата удостоверение , и да му се възстанови от платен данък общ доход примерно 10 или 20лв или 30лв ... дори може и служебно да се прави . по-елегантно и смислено отколкото да се правят едни регистри и вторични отчетности за различно ддс ... имаш ученик завършил определен клас и си плащал данък общ доход , те ти 30лв да си харчиш ... ако нямаш изпълнено някое от горните условия ... тцъ ... :)))

но за целта трябва икономисти и юристи в парламента ... :)))

тъй , като дойдат избори мислете и гласувайте , а не ходете за гъби ... :)))

Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София