Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България може да бъде санкционирана от ЕС заради недобро управление на отпадъци

Страната ни може да бъде глобена от европейските институции с над 500 млн. евро, каза бившият екоминистър Искра Михайлова

България може да бъде санкционирана от ЕС заради недобро управление на отпадъци

Снимка: Pixabay

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 млн. евро заради недоброто управление на отпадъците в страната. Това каза по БНР евродепутатът от ДПС и бивш министър на екологията Искра Михайлова. Тя коментира случая с откритите на пристанище Варна тонове италиански боклук.

По думите на Михайлова към момента страната ни е поставена под наблюдение от Брюксел и трябва спешно да предприеме мерки, за да бъдат избегнати евентуалните последствия.

"Санкциите могат да бъдат от всякакво естество - като се започне от специална проверка за инвестициите, направени с европейски ресурси в управлението на отпадъци, а те не са малко. Мине се през спирането на финансиране на такива дейности за управление на отпадъците. И се стигне до общи механизми за това, че ние не прилагаме европейското законодателство на територията на България", коментира за предаването "Преди всички" Искра Михайлова. 

Още по темата

Вносът на отпадъци в България е надхвърлил възможностите на компаниите да преработват отпадък. "Това се случи и това е в резултат на липсата на контрол", допълни евродепутатът.

През 2013-2014 година България имаше проблеми с оползотворяването на отпадъци и беше повдигната наказателна процедура от Европейската комисия за това, че не бяха затворени нерегламентирани сметища, припомни евродепутатът.

„В страната все още има незаконни сметища. Необходими са ясни категорични решения кои отпадъци могат да се използват като суровина в икономиката“, смята Михайлова.

"България получава подкрепа от Европейския съюз за управление на отпадъци по линия на оперативната програма "Околна среда". Те са по европейския Кохезионен фонд и европейския Фонд за регионално развитие частично. Тези пари не са някакви фантастични пари, но са от порядъка на между 500 и 600 милиона, до 700 милиона евро за 7-годишен период.

Темата с нерегламентирания внос на отпадъци и незаконното им горене ескалира в последния месец. Заради водната криза в Перник или с аферата с италианския боклук, внесен в страната, оставка подаде Нено Димов.

Предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС), в ТЕЦ-ове, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Преди месец проверка установи, че в ТЕЦ "Бобов дол" отпадъци са горени без разрешително. Преди това прокурори и следователи влязоха в централата за престъпления против народното здраве и околната среда.

През септември миналата година пък тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на Министерство на околната среда и водите извършване на незабавна проверка за замърсяване на околната среда от „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Проверката бе по повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти