IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Нено Димов вече не е министър на околната среда и водите*

Премиерът Бойко Борисов прие оставката му

14:08 | 10.01.20 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Вчера Нено Димов беше задържан за 24 часа след обиск в дома му и в кабинета му.

Първоначално той беше отведен само за разпит в спецпрокуратурата, но след това беше задържан. 

Все още не е ясно какви са конкретните обвинения на Димов - дали са свързани с водната криза в Перник или с аферата с италианския боклук, внесен в страната. Очаква се по-късно днес прокуратурата да даде повече информация. На пресконференция от 15 ч. в Съдебната палата ще стане ясно дали на министъра ще бъде повдигнато обвинение. На нея ще присъстват говорителят на главния прокурор Сийка Милева, шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщава БНР. 

Заради водната криза вчера се проведоха акции на спецпрокуратурата, МВР, ДАНС и Антикорупционната комисия в Перник. Обиски имаше и в сградите на Областната администрация. Разпитани са над 30 души.

Държавното обвинение проверява защо водоподаването към промишлени потребители в Перник не е било спряно на доста по-ранен етап, когато вече е било ясно, че нивото в язовир "Студена" е критично ниско. От особен интерес за разследващите са графиците, които МОСВ трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната. Проверяват се и обстоятелствата около аферата с боклука от Италия. 

Нено Димов заема поста на министър на околната среда и водите над 2 години и половина, като бе избран на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание. Той бе предложен на поста от коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединените патриоти, припомня Dnes.bg.

Нено Димов е познато лице в политиката, като е бивш зам.-министър, депутат и председател на Института за дясна политика.

Избирането му за министър предизвика полемики в дясно. Самият Димов подчерта, че влиза в правителството като експерт, а не толкова като партиен кандидат.

"Аз съм експерт и в това качество съм поканен, защото политическата ми кариера е свързана с това, което наричаме автентична десница. Така че тук приемам номинацията си като на експерт", каза той броени часове след като бе избран за министър на околната среда.

Ето най-важното от биографията му

Роден е на 20 септември 1964 г. в София. Завършил е френската езикова гимназия в столицата и СУ "Климент Охридски", факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физика.

Научен сътрудник I степен (2002-2010) в Геофизичен институт БАН.

Член на Генералната Асамблея на Регионалния екологичен център в Сентандре, Унгария (1998-2002).

В периода 2001-2002 е бил директор на дирекция "Програмиране и информация" към Изпълнителна агенция околна среда. Член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002).

Бил е главен секретар на Министерство на околната среда и водите и заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Иван Костов (1997-2001). По-късно е и депутат от ДСБ в 40-ото Народно събрание (2005-2009), член на комисиите по икономика и по бюджет и финанси.

Владее френски, английски и руски език.

Нено Димов стана деветият министър, който се раздели с поста си в кабинета „Борисов 3“.

В бройката влиза и вицепремиерът Валери Симеонов, който напусна управлението след масовите протести на майките на деца с увреждания, които бяха обидени от негово изказване.

Първи си отиде министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който напусна на 10 ноември 2017 година заради конфликт на интереси при обществена поръчка във ВМА.

Трима министри си отидоха наведнъж след тежката автобусна катастрофа край Своге в края на август 2018 година, когато оставки дадоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Правосъдният министър Цецка Цачева напусна през пролетта на 2019 година след скандала с имоти на партийни дейци и министри.

На 14 май миналата година оставка подаде и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той беше разпитван по делото срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

2019 година завърши с още една оставка на министър. Този път тя беше дадена от социалният министър Бисер Петков. Борисов обясни неговото отстраняване с липсата на комуникация от страна на другите министри с Петков.

* Допълнена към 14.35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Добре, де! А на кого ще заповядат да е. Вече и "калинките" бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Обществеността пренебрегва неправилното емитиране на пари. Спрямо принципите на пазарната икономика, манипулираните отчети представят невярна информация за икономически растеж. Сага сме с прикривана икономическа криза.Днес правителството работи при подвеждаща информация за икономически растеж. Колкото повече работи правителството на премиера Бойко Борисов за икономически растеж, толкова повече са щетите от прикриваната икономическа криза.Злокобният проблем на българското правителство е, че оставката на господин Нено Димов не е последна. Заради запазване на фаталната банкова грешка, политическата съдба на господин Нено Димов ще се възпроизведе при други министри от правителството на Бойко Борисов.При централна банка с неправилно емитиране на пари хората са с нарастващи щети. Тези щети подсигуряват политическия провал за правителството.Постижимо е спасение от икономическа криза.Устойчивият политически успех е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
realista
преди 4 години
Къде ще бъде преназначен? Може би някъде посланик или консул? Или заместник - министър по европейски въпроси т.е. на нищо правенето. Със сигурност няма да му светне синята лампа и да го закара на правилното място да си понесе отговорността. Не съм виждал реално осъден политик и няма да видя при тая Шайка от пребоядисани другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още