Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българите са пътували активно в чужбина през септември

Чужденците, посетили страната ни през месеца, са с 37% повече на годишна база

Българите са пътували активно в чужбина през септември

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Септември е бил неочаквано динамичен за пътувания - както на българи в чужбина, така и на чужденци към нашата страна на фона на затегнатите мерки и COVID изискванията по света. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

След като летните месеци значително оживиха интереса към воаяжи при известно затихване на COVID вълната, устремът на българите към пътувания зад граница се затвърждава през септември за четвърти пореден месец.

От данните се вижда, че въпреки изискванията за сертификати, тестове и други рестрикции за пътувания в чужбина през септември българите са пътували много активно зад граница, а посещенията на чужденци в България регистрират значителен ръст на годишна база.

Чужденците, посетили България през деветия месец от годината, са 772 хил. или с 37% повече в сравнение със септември 2020 година, като транзитните преминавания са 45% от всички посещения на чужденци у нас. Сравнението с данните две години по-рано, преди пандемията, сочи, че през септември 2019 г. посещенията на чужденци в България са били близо 1,3 милиона. 

Още по темата

От всички чужденци, посетили страната ни през септември тази година, делът на гражданите от Европейския съюз е 50%, или 392 хил., като най-голям е броят на посещенията от Румъния - 30%, Германия - 24%, и Полша – близо 10 на сто.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни" са 315 хил., или 40% от всички. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 169 хил. или 53% от посещенията от тази група.

През септември 53% от посещенията попадат в групата „други цели“, за почивка и екскурзия в страната визитите са били 36%, а със служебна цел - 10%.

През септември, в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на български граждани в чужбина са 579 хил., или с 4,2% над регистрираните през септември 2020 година, показват данните на националната статистика.

Това е ръст за шести пореден месец, след като през март за първи път от година насам пътуванията на българи зад граница отбелязаха ръст след драматичния срив заради наложените пандемични блокади. По този показател почти се достигат нивата преди пандемията – за сравнение през септември 2019 година пътуванията на българи в чужбина са били 650 хиляди.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Макроикономист: На българската икономика ѝ липсват хора и частни инвестиции