Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българската икономика се свива с 5,2% през третото тримесечие

На тримесечна база обаче има повишение с 4,3%, показват данните на НСИ

Българската икономика се свива с 5,2% през третото тримесечие

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Както се очакваше, пандемията продължава да оставя трайни следи върху икономическите показатели на България, но въпреки това страната остава сравнително пощадена.

Още по темата

Най-важният индикатор - за брутния вътрешен продукт (БВП), отчита спад от 5,2 на сто през третото тримесечие на годишна база според сезонно изгладените данни, публикувани от НСИ. Това е втори пореден тримесечен спад, след като причинената от коронавируса криза удари икономиката.

На тримесечна база БВП на страната нарасна с 4,3%, като се възстанови от рекордното свиване с 10,1% през предходния период.

Крайното потребление регистрира положителен икономически ръст от 9,3%, докато бруто образуването на основен капитал отчита спад от 5,7% през третото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги намалява с 22,3%, а вносът на стоки и услуги - с 3,4%.

Статистиката отчита, че през третото тримесечие БВП в номинално изражение достига 31,216 млрд. лева. Реализираната добавена стойност в българската икономика е 27,020 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (77,6%), което възлиза на 24,218 млрд. лева. През третото тримесечие бруто капиталообразуването е 6,220 млрд. лева и заема 19,9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2020 г. по средногодишни цени на 2015 г.

Преди няколко дни стана ясно, че според есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия растежът на БВП в България ще бъде едва 2,6% през 2021 г., докато преди четири месеца се залагаше на 5,3%. Оценката за тази година също е ревизирана - от 7,1% спад на икономиката в лятната прогноза на 5,1% - в унисон с променените нагласи и на други международни и местни институции.

По този начин България се нарежда сред страните със сравнително слаб пряк удар от кризата, но и най-бавно възстановяване след това.

Също преди дни стана ясно, че Международният валутен фонд (МВФ) може да понижи своята прогноза за икономическия растеж на България. Причината е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в страната през последните седмици. Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас Джейу Лий отказа да даде конкретни цифри с мотива, че се очакват данните за икономиката на България за третото тримесечие. 

„Предвид нарастването на случаите по време на втората вълна, ние прогнозираме българската икономика да се свие малко повече, отколкото сме предполагали в прогнозата от октомври“, каза Лий, но добави, че не се очаква твърде рязко повишение на безработицата, главно благодарение на силната държавна подкрепа към бизнеса. През октомври от МВФ прогнозираха безработицата в края на тази година да достигне 5,6%.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
1
 
8
abdul до: Sandy
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
кви са тия конспирации ся.
1
 
5
 
7
Sandy до: Zlato
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Циклите вече свършиха, те не вършат работа. При всеки цикъл разхлабваха, поле затягаха колана, вдигаха лихвите и обираха каймака от милиарди. Сега вече това не върши работа, защото поразява и ще фалира цели държави и световна финансова катастрофа. Сега печатят трилиони и не заради това да доведат до "новото нормално", а да удължат задаващата се и неизбежна агония. Изтърваха нещата до степен, в която не може да се премине отново към възстановяване, тоест преминаха границата между живота и смъртта. Предстои световен катаклизъм и проекта предварително замислен за такъв сценарий КОВИД 19 вече е в ход, което показва, че света е влязъл в стадий, от който няма да излезе цял читав. Главните виновници са САЩ и проекта им ЕС. Ядоха, пиха, веселиха и живяха на гърба на целият свят, но този гръб се пречупи. Населението на САЩ не е свикнало на строги икономии, а е въоръжено до зъби, като във всяка къща има по няколко оръжия и муниции. Няма как там да бъдат наложени строги икономии, при срив на държавата им, защото излезели този въоръжен народ на улицата и армията няма да го спре, а този срив дойде и печатането на милиарди годишно премина в печатане на трилиони за месеци, след което иде разплатата, а тя ще е световна. Всички ще платят сметката на краварите, а тя няма да е хич малка.
5
 
1
 
6
Zlato до: Sandy
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Айде стига с лошите пророчества. Поредният цикъл, на всеки 10-11 години системата трябва да се позачисти от излишъците. Ще мине и тая криза и нещата ще се върнат към новото нормално догодина :))
2
 
7
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Необслужените кредитчета вече набъбнаха като тесто за курабийки. Колко станаха 9 милиардечета ли?... Инфо за пред простолюдието, а реалните?..хи -хи. А дефицита?.. А реалният?.хи -хи..розови очилца. Голямо реване ще пада, по очи и корем, само още малко трябва да се почака, търпение му е майката и всичко ще си дойде по местата. Лекарите, сестрите и всичко що поне малко е читаво избегаха зад граница. Тук остана само 2 милиона неработеща администрации. Ората измират като кучета не от Ковид, а от неработеща Здравна система. Кой ще работи, за да пълни източената вече и продънена хазна? Кой ще вади пари за пенсии на пенсионерите като фонда е окраден и празен? Кой ще купува апартаменти, за да поддържа балона на имотите. Няма да продължава, защото няма да ми стигне мястото. Бъдете здрави !
6
 
3
 
4
Dr. Vatnikov до: Sandy
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аааа, ти беше слабоума, който даваше прогнози, че в края на годината щяло да се е срутила икономиката, бвзработица, хиперинфлация...

Груйчо, по-добре се потапяй обратно в гьола, от който се подаде.

Още от Икономика и политика
Иванина Манчева: Фискалният резерв е под санитарния минимум