IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Схемите за изборни измами са неприложими при машинен вот

Ако се повреди машина, се преминава на хартиено гласуване, каза говорителят на комисията Цветозар Томов

11:31 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Схемите за изборни измами са неприложими при машинен вот. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Bulgaria ON AIR.

„Измамниците трябва да измислят нещо ново, те нямат висока технологична култура и поне за тези избори опити за манипулация на устройствата няма да има", категоричен е Томов.

„Изобщо с машинното гласуване главният проблем е хората да преодолеят психологическите притеснения. Иначе то, дори за човек, който никога не е виждал такова устройство и не е работил с електронни устройства - дори такъв човек би могъл да гласува за по-малко от минута", заяви Томов. 

Ако се повреди машина, се преминава на хартиено гласуване, като се следва уведомителна процедура към Централната избирателна комисия, обясни той. И увери, че подобни неизправности ще се случват рядко. 

Гласуването с машина би трябвало да намали опашките пред секции, като капацитетът на устройството е за 50 гласоподаватели на час. Томов не очаква такива опашки в края на изборния ден.

"Ще трябва да се вземат мерки при секции, където има повече от 50 човека, но не би трябвало да се образуват такива опашки, освен ако някой не се организира умишлено в края на изборния ден, за да се получи такъв проблем", смята говорителят на ЦИК.

Ниското доверие в машинния вот е следствие от закъснялата информационна кампания и от проблемите с набавянето на допълнителни устройства.

"Ако бяха останали 9600 (машини, бел. ред.), нямаше да има устройства, които да отделим за обучение. Машина, която се използва предварително за обучение, няма да бъде използвана за изборния ден, тъй като е с демо софтуер, а не със софтуера за изборния ден", обясни Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още