IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев поиска от спецсъда да прекрати делото за източването на КТБ

Единственият полезен ход на защитата на банкера е да превърне процеса в политически, смята прокурорът Иван Гешев

15:26 | 28.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев поиска от спецсъда да прекрати делото за източването на банката. Писмото му беше прочетено от адвоката му Константин Симеонов в началото на заседанието по мегаделото КТБ, предаде БТА.

Втори ден специализираният наказателен съд заседава по исканията на адвокати и обвинители дали да даде ход на процеса или да върне обвинителния акт.

В писмото си Цветан Василев посочва, че трябва да има дело за организиране на фалита на банката и обогатяване чрез разграбването на активите.

Банкерът декларира, че не  е присвоявал пари и смята, че в съдебната зала трябва да са онези, които да  разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г.

Цветан Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, източвала КТБ. С тези аргументи той призовава съдия  Виржиния Петрова да прекрати делото поради липса на престъпления.

Все пак Василев обявява, че група и престъпление има, но те са свързани с ликвидирането на КТБ след затварянето ѝ, като по думите му има двама са участниците в нея – „креслив медиен  магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт“.

Според него няма престъпление и не би следвало да съществува "измислена от прокуратурата организирана престъпна група", затова делото трябвало да бъде за подготовка, организиране и фалиране на работеща банка.

За прекратяване на  делото настояват и адвокатите на Цветан Василев, като алтернативно предлагат до 
приключването на експедиционното производството да бъде спряно.

Изказалите се до момента защитници на останалите подсъдими също предупреждават, че дело без физическото присъствие на Цветан Василев поставя под въпрос установяването на обективната истина по делото.

Решението на съдия Петрова ще стане ясно по-късно  днес.

“Единственият полезен ход, който Цветан Василев и защитата му могат да възприемат, е да се опитат да превърнат процеса в политически”, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод декларацията на защитата, че Гешев, главният прокурор и други лица участват в организирана престъпна група.

Той е категоричен, че има “безкрайно много доказателства в този порцес, но е убеден, че те няма да бъдат коментирани от защитата на Василев.

“Ще наблягат на политически оттенък, процедурни нарушения, но не и на доказателства”, каза още прокурорът и прогнозира, че подобна сюжетна линия е логична и предвидима, защото единственият начин да бъде отказана екстрадиция, е да има някакви политически причини. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още