IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози ще обжалват в съда решението на правителството за Пирин*

Граждани излизат на спонтанен протест в София под наслов "Няма да дадем Пирин на мафията

18:19 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Еколози ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството за изграждането на втори лифт в Банско.

“Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд”, каза пред БНР Катерина Раковска от рганизацията "Световен фонд за дивата природа".

“Със сигурност ще свикваме и нови протести, ще се постараем да са в рамките на Европредседателството. Една държава, която има претенция да поема такава отговорност, не може да взима толкова безотговорни решения”, заяви тя.

С решението си днес кабинетът даде зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Решението предвижда при инвестиционно намерение за изграждане на втори лифт максимално бързо да бъдат организирани всички екологични процедури, за да бъде реализирано това намерение. Министрите увериха, че ще бъдат спазени всички екологични и европейски норми. 

Тази сутрин еколозите протестираха пред Министерския съвет, докато правителството взимаше решение за промените в устройството на Национален парк Пирин. Според природозащитниците построяването на втори кабинков лифт в Банско ще доведе и до разширяване на ски зоната, а проектите на концесионера са унищожителни за биоразнообразието в парка. 

"Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в Банско, цитирана от пресцентъра на ведомството си. "Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма -  България да е туристическа дестинация за четири сезона", обясни Ангелкова и коментира, че изграждането на втори кабинков лифт ще даде възможност за по-екологичен транспорт до планината през цялата година.  

"От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива  като туристически център", каза още министърът, като благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, както и на министъра на околната среда и водите Нено Динов.

„Днешното решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, заяви комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу. Тя допълни, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен.

Еврокомисарят коментира, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия.

Решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, каза от своя страна кметът на града Георги Икономов. Той допълни, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. И бе категоричен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.

Междувременно от коалиция "За да остане природа в България" заявиха в своя позиция, че кабинетът е гласувал внесеното изменение на плана на Национален парк "Пирин" в нарушение на всякакви процедури и в угода на олигархичните интереси. 

“Министърът на околната среда и водите Нено Димов внесе плана за обсъждане в последния момент след тотална манипулация на общественото обсъждане. Или служителите на министерството поставиха рекорд, като „обработиха“ над 1000 становища за 2 работни часа? Не, те просто нарушиха закона! Но Министерски съвет не се спря пред това, а гласува изменение на плана, което разрешава ново строителство на всичко, което Юлен поиска”, пишат еколозите.

В решението по плана не се споменава "втора кабинка", а се разрешава "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура". За сметка на вековните гори на парк Пирин! Ние няма да позволим това да се случи! Ще обжалваме незабавно това решение и сме готови да защитим националния парк”, посочва се в позицията на екозащитниците. 

Кабинетът "Борисов 3" прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48 на сто от територията на Пирин, пише в позицията на коалицията. Дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин, смятат екоактивистите.

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

Междувременно стана ясно, че тази вечер граждани излизат на спонтанен протест в центъра на София под наслов "Няма да дадем Пирин на мафията." Събитието се организира в социалните мрежи. Сборен пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, а началният час е 18.30 часа. 

*Статията е ектуализирана в 19 часа с изказванията на Ангелкова, Крецу и Икономов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още