IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Два милиона българи са без здравни осигуровки

Проф. Радослав Гайдарски, д-р Стойчо Кацаров и д-р Хасан Адемов обсъдиха къде е надеждният механизъм, който да накара хората да се осигуряват

13:05 | 04.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Два милиона българи са без здравни осигуровки

Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки. Така коментира председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов разминаването на цифрите в информация за здравноосигурените лица на финансовото министерство и на ГРАО.

Заедно с бившия  здравен министър проф. Радослав Гайдарски и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на  правата в здравеопазването той обсъди в ефира на Bulgaria ON AIR проблемите в здравеопазването и здравно осигурителната система.

„Трудно може да се стигне от изведената сега информация до абсолютната истина", посочи Адемов по повод изнесени данни от края на 2017 г., които показват, че 719 хиляди българи нямат здравна осигуровка. Те станаха ясни от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов.

“По информация на ГРАО на задължително здравно осигуряване подлежат 8,380 млн. и души у нас”, пояснява Горанов.

Проф. Гайдарски заяви, че цифрата от 700 хил. не е много, дори вижда напредък. "По наше време неосигурените бяха 2 милиона", подчерта той.

Д-р Стойчо Кацаров обаче не се съгласи с изнесените данни от финансовия министър: "8,3 милиона са българите с гражданска регистрация в страната, 6,1 млн. са осигурените, т.е. 2,2 млн. не са здравно осигурени", посочи Кацаров.

По думите му Владислав Горанов сваля цифрата до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България.

"Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване. Питали са хиляда души, направили са извадка и са преценили, че 1,5 млн. души са в чужбина. Тоест – реалният брой на неосигурените здравно у нас е 2,2 млн. души, като продължаваме да не знаем какви точно са тези хора", категоричен е Стойчо Кацаров.

Той пресметна, че около 80 млн. лева месечно не влизат в бюджета на Здравната каса, а за година това са близо 1 млрд. лева. Д-р Кацаров е на мнение, че освен наказание и преследване на хората, които не плащат здравни вноски,  системата трябва да се промени, така че да има стимул да се плащат здравните вноски.

„Хората трябва да са заинтересовани и да желаят да се осигурят, но, ако виждат срещу тази осигуровка качествена и достъпна медицинска услуга. Ако съм се осигурявам през последните пет години да ми увеличат пакета, да получа нещи допълнително. Целта е да се стимулират тези, които плащат редовно“, посочи той.

Хасан Адемов напомни, че в социалното министерство има фонд с 5 млн. лева, от който болниците могат да си възстановят парите, но смята, че процедурата е доста тромава и тежка, а и средствата не са достатъчни. 

Той смята,  че мерките, които са взети досега, не водят до решаване на този въпрос.

Бившият социален министър информира, че в Европейската комисия в момента се водят дискусии за единен осигурителен номер на европейските граждани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Здравното "осигуряване " е чист рекет ... обикновено човек плаща за нещо което желае да ползва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още