IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Целият автотранспорт е в сивия сектор

Има нужда от законодателни промени, твърди председателят на комисия към НС за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата

12:14 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Най-много сенчеста икономика има при горивата, а целият автотранспортен сектор е в сивия сектор. Това коментира в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) Емил Димитров – Ревизоро, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

Според него делът на сенчестата икономика в земеделието също е огромен. „Хората работят, но не е ясно какви пари получават, върху каква сума и за какво се осигуряват. В туризма е същото“, посочи още бившият директор на Агенция Митници.

Той е категоричен, че няма отрасъл - строителство, земеделие, туризъм, които да е незасегнат от сенчестата икономика. Според него именно там трябва да са усилията и на Главната инспекция по труда, и на данъчните органи - да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло. "Правят се постоянни проверки", добави Димитров.

По отношение на контрабандата на цигари депутатът обясни, че при всяко изследване се променят градовете, в които има много контрабандни цигари, а в следващо тримесечие количествата намаляват и "отиват" в друг град.

По отношение на данните на премиера Борисов към третото тримесечие на 2017 година, че потреблението на цигари без платени акцизи е достигнало най-ниските нива през последните десет години и е 6%, Ревизоро коментира, че е важно да се задържи това ниво, а после да се преборим и с проблема с рязания тютюн, който не е в извадката.

„При горивата имаме проблем“, заяви Димитров. Той обясни, че трябва да бъде приет закон - този за търговията с нефт и нефтени продукти, и тъй като продуктът в случая е течен и не могат да се слагат бандероли, би могло да се поставят маркери, които да показват от коя рафинерия са и за какво - износ или внос. Това, според Димитров, би могло да "дисциплинира " пазара и да повиши приходите в бюджета.

По отношение на алкохола, Димитров коментира, че докато се появява алкохол - менте по курортите и хората умират от некачествени спиртни напитки, проблемът съществува. По думите му най-големият ресурс обаче е в горивата и очаква усилията на държавата тази година да са съсредоточени отново там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още