IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: За 2017 г. България е изнесла към Турция стоки за 2 млрд. евро

Турция е един от водещите търговски партньори на България като заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса

13:54 | 02.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емил Караниколов. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Емил Караниколов. Снимка: Министерство на икономиката

През 2017 г. българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро. Сумата възлиза на 7,8% от общия износ на страната ни и е с 10% по-висока, отколкото постигнатата година по-рано, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес форум в Истанбул, цитиран в прессъобщение от ведомството. По време на инициативата участваха над 150 български и турски фирми.

По думите му стокооборотът между двете страни е близо 4 млрд. евро. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17,3%, подчерта още министърът.

„Настоящият форум демонстрира нашата обща воля и желание за още по-динамичен диалог и по-интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция“, заяви Караниколов. 

Той изтъкна, че Турция е един от водещите търговски партньори на България като заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. Икономическият министър допълни, че географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми.

Икономическият министър заяви, че за периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80,8 млн. евро. „Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.“, подчерта Караниколов. Той уточни, че допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още