IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтин капитал или несигурност: Кое ще надделе на пазара на сливания и придобивания

Да се купуват компании заради екипа е сред тенденциите, когато става дума за сливания и придобивания, посочва Диана Николаева, съдружник отдел Консултации по сделки в Ernst &Young България

20:37 | 19.11.19 г.
Евтин капитал или несигурност: Кое ще надделе на пазара на сливания и придобивания

Евтиният капитал действително създаде огромна възможност на компаниите да оптимизират портфейлите си и да придобият активи, от които имат нужда. От друга страна, доминира и несигурността, заяви Диана Николаева, съдружник отдел Консултации по сделки в Ernst &Young България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Резултатите от изследване, което обхваща 2900 бизнес лидери от цял свят, отразява мнението на двигателите на бизнеса в света. Те поставят на първо място геополитическата несигурност и търговските войни", коментира Николаева.

"Нивата на оценки на капитализация на капиталовите пазари са безпрецедентно високи", твърди Диана Николаева.

"Да се купуват компании заради екипа също е сред тенденциите, когато става дума за сливания и придобивания", посочи тя.

Николаева обясни, че докато приходите на компаниите се развиват позитивно, всъщност рентабилността в много индустрии намалява - т.е. компаниите трудно могат да прехвърлят на крайните потребители нарастващите разходи за производство или услуга. Гостът посочи и дигитализацията като фактор.

"Придобиването на талант е сред основните мотиватори за влизането в такива сделки", допълни експертът.

Диана Николаева изтъкна, че конкуренцията между стартъпите и големите компании никога не е била толкова ясна. "Придобиването на такава компания е често пъти най-бързият начин за решаване на конкретен проблем", подчерта тя.

"Очакванията на инвеститорите са, че плащане на цена единствено за придобиване на пазарен дял не е достатъчно", смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още