IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова налага 279 хил. лева нова санкция за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Причина за това станаха скорошните надигания на настилката около релсовия път

19:02 | 10.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

279 хил. лева е новата санкция, която е наложена на изпълнителя на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” в София, обяви кметът Йорданка Фандъкова в официалната си страница във Facebook.

Като причина за това тя посочва “надиганията на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служителите на общината констатираха през уикенда”. Причината според тях е температурно разширение около напречните отводнители.

През последните дни граждани публикуваха в социалните мрежи снимки, от които се вижда как настилката между трамвайните релси се е повдигнала.

“На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения”, коментира във Facebook Фандъкова.

Столичният кмет е поискал проектантите да дадат решение, а то ще бъде изпълнено за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта.

Фандъкова подчертава, че общият размер на санкциите, които е наложила до този момент за ремонта на ул. “Граф Игнатиев” (зона 2), е над половин милион лева.

“За ремонта в Зона 4 – отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап – градините „Кристал“ и „Св. Кл. Охридски“ – за това време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече”, посочва още кметът.

В публикацията се допълва, че Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма “Региони в растеж” за наложени санкции от 5 на сто в двете зони.

“Управляващият орган на програмата налага санкции заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които искаме фирмите-участници да разполагат, и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията”, коментира Фандъкова.

“Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите”, допълва тя.

По думите ѝ управляващият орган не е отчел факта, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е: „не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП“.

Управляващият орган посочва още, че процедурите са проведени при добро ниво на конкуренция, а за по-високите изисквания към експерти няма отстранени участници, коментира Йорданка Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още