IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите работодатели на ученици ще влязат в регистър

Експерти обсъдиха заплащането на социални и здравни осигуровки за учениците и договорите при дуалното обучение

18:06 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на икономиката подкрепя мярката за създаване на регистър на предприятията (информационна база данни), които участват като работодатели на ученици в дуална форма на обучение. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) на тема „Своевременно въвеждане на обучението чрез работа (дуална система на обучение) в България“.

Според него в регистъра трябва да се заложат критерии за участие на предприятията, а актуализирането на информацията да се прави през определен период от време, например шест месеца.

Борисов призова да се вземе решение какъв да бъде договорът за дуално обучение, който вече е обсъждан в парламентарните комисии, пише в прессъобщение на икономическото водомство.

По думите му трябва да се коментират въпроси, които засягат заплащането на здравни и социални осигуровки, застраховането на учениците, квалификацията на наставниците и необходимостта от актуализация на учебните програми през определен период от време.

Консултациите в рамките на Икономическия и социален съвет бяха поискани от Министерство на образованието и науката, тъй като изменението и допълнението на нормативната уредба по темата засяга дейността на Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика.

В дискусията бяха обсъдени различни възможности за нормативно уреждане на възникналите проблеми, свързани с регламентиране на заплащането на социални и здравни осигуровки за учениците, договор за уреждане на взаимоотношенията между работодател и ученик, необходимост от създаване на информационна база данни/регистър на предприятията, които участват като работодатели на ученици в дуална форма на обучение.

Проф. Лалко Дулевски, председател на ИСС, в заключителните си думи припомни, че преди много години в България моделът за обучение чирак – калфа – майстор е бил пример и за други държави, а в по-близкото минало професионалните училища са готвили кадри за предприятията.

“Този опит си заслужава да бъде проучен и добрите му страни да бъдат използвани”, подчерта проф. Дулевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още