IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлагат Красимир Ципов за председател на ЦИК*

Никой от представителите на другите партии не го подкрепи, но засега няма други кандидати

15:22 | 05.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Красимир Ципов. <em>Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ</em></p>

Красимир Ципов. Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов е предложението на най-голямата парламентарно представена коалиция ГЕРБ - СДС за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова по време на консултациите при държавния глава Румен Радев.

Ципов е зам.-министър на вътрешните работи в две правителства в периода 2014 – 2019 г. Той е депутат от ГЕРБ в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание, като пряко е участвал в нормотворческата дейност в Правната комисия. Ципов е юрист, магистър по право в СУ, който има дългогодишен юридически стаж и повече от 15 години опит. Бил е експертен сътрудник в Народното събрание и юрист-консулт в МВР (2002-2006 г.).

Другите предложения на ГЕРБ - СДС за членове на ЦИК са сегашните членове Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

От "Демократична България" коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не могат да приемат това да е Красимир Ципов, който по думите на съпредседателя Христо Иванов е участвал в прокарването на спорни закони в полза на Цветан Цветанов.

От „Изправи се! Мутри вън!" също се обявиха срещу кандидатурата на Ципов за председател. От коалицията поискаха от останалите партии да издигнат нова кандидатура, но такава засега няма. От БСП пък заявиха, че председател от ГЕРБ няма да подкрепят, независимо от неговото име. 

Мая Манолова изтъкна, че Ципов няма никакви организационни качества по отношение провеждането на изборите и по-скоро е бездействал по отношение на сигнали, които са подавани към МВР за нарушаване на изборните правила.

От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации, и проф. Любомир Гаврилов. Те обаче нямат номинация за председател.

От БСП предлагат за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Те също не номинираха председател, а Войнов е предложен за зам.-председател.

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК, като искането е тя да бъде и секретар, както и юриста Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.

От "Демократична България" също не предлагат председател на ЦИК, а за членове номинират социолога Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател Росица Матева.   

По-рано представителите на коалицията ГЕРБ-СДС и президента влязоха в спор за определяне на състава на ЦИК. От ГЕРБ заявиха, че при повече от един кандидат за председател такъв не трябва да се определя чрез жребий, както е според Изборния кодекс, а постът трябва да се даде на най-голямата партия в парламента.

От своя страна президентът каза, че правилата са определени от народното събрание, като са приели текстовете и ще се работи по тях.  Радев подчерта, че ГЕРБ трябва да спрат да мислят, че като най-голяма парламентарна група могат да контролират ЦИК. "Феодалният подход не е удачен. Никой няма право на собственост върху ЦИК", допълни държавният глава. 

*Актуализирано в 15:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още