IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще търси друг начин да гарантира прозрачността на механизма на НЗОК

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване

16:47 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предложението на управляващите здравният министър да контролира и проверява как Здравната каса прилага Механизма си за предвидимост и устойчивост на бюджета ще бъде коригирано. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разширяване на правомощията на здравния министър да упражнява контрол върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и чрез назначената от него комисия да налага внезапни проверки на Касата по изпълнението му.

Става дума за механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по който фондът и производителите на лекарства сключват договори всяка година. При превишаване на разходите на НЗОК за лекарства фирмите трябва да връщат в Касата похарчените над лимита средства.

С промените се предлага контролът по прилагането на механизма да се осъществява от министъра на здравеопазването. Това ще се случва чрез планови и внезапни проверки. Те ще се извършват от назначена от него комисия. Предвижда се съставът на комисията да включва представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. 

От опозицията разкритикуваха предложението на управляващите.

Народният представител от ПГ на “БСП за България” проф. Георги Михайлов обясни, че това на практика е създаване на „механизъм на механизма“ и допълни, че Министерство на здравеопазването, НЗОК и Сметната палата са против този законопроект.

Депутатът от ДПС и заместник-председател на Народното събрание Нигяр Джафер посочи, че това предложение нарушава три закона, които са основополагащи в законодателството. По думите ú се предлага създаване на Надзорен съвет на Надзорния съвет на НЗОК.  “Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор”, каза още д-р Джафер.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия Даниела Дариткова възрази срещу спекулациите, че със Закона за здравното осигуряване искат да се контролира контролът. “Решихме да дадем възможност да се наблюдава този допълнителен механизъм, който кара фирмите при нарастване на бюджетите в три групи медикаменти, да може да се контролира по начин, който дава финансовата стабилност”, каза Дариткова.

Според нея най-важното за управляващите е да гарантират достъп до медикаменти.

“Това е проблемът, който искаме да изясним чрез въвеждането на мултидисциплинарна комисия, която да гарантира механизма”, обясни д-р Дариткова. Тя заяви, че ГЕРБ ще се съобразят с всички мнения и ще търсят друг вариант този механизъм да бъде прозрачен.

Със законопроекта се предлага още по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още