IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горенето на RDF отпадък в София предизвика конфликт между община и граждани

Инсталацията ще има четиристепенно очистване на димните газове, обещават от Столичната община

13:32 | 28.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив. Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив. Олег Попов, Investor Media Group

Ефективно оползотворяване на боклука в София или нова далавера за 67 млн. лева – тези две гледни точки се сблъскаха днес на шумно обществено обсъждане в Столичната община. То бе насрочено, за да бъдат разяснени на гражданите параметрите на заем, който общината ще изтегли за изграждане на инсталация в „Топлофикация София“ за изгаряне на отработен отпадък.

Инсталацията за оползотворяване на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци) се изгражда в рамките на третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“, а при фаза втора – заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel – RDF фракция. Там могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно.

Сега София няма инсталация за оползотворяване на RDF и общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му. Тези средства се събират от такса смет на софиянци.

Третата фаза представлява изграждане на инсталация за преработка на RDF, която ще бъде на площадка от терена на ТЕЦ „София“. От фракцията когенерацията ще произвежда комбинирано електрическа и топлоенергия.

Инвестиционната стойност на проекта е 157 млн. евро без ДДС, от които повече от половината (91 млн. евро) са финансиране от оперативна програма „Околна среда“ и националния бюджет. Собственият принос на Столичната община, включително със заем от ЕИБ, е над 65 млн. евро.

Параметрите на заема от ЕИБ предвиждат той да е в границите на 67 млн. евро със срок за изплащане 19 години, четиригодишен гратисен период и фиксирана лихва от 1,5%.

Петър Трайков, директор на дирекция „Управление на отпадъците в Столична община“ обясни, че ще се постигне завършеност на системата за отпадъците и ще се оползотворява тази част от тях, която не може да бъде рециклирана. По думите му по-малкото отпадъци за депониране ще намалят рисковете за населението и околната среда.

Ще намалее зависимостта на топлофикацията от природния газ, ще се произвеждат 58 мегавата топлинна и 20 мегавата електроенергия. Ще има икономии и спестяване на ресурси - 64 млн. куб. м природен газ на година, увери представителят на общината. Той обеща четиристепенна пречистваща инсталация на газовете и дори намаляване на фините прахови частици (ФПЧ).

Участници в общественото обсъждане поставиха въпроса за намаляване на цената на парното, след като се правят икономии и се горят отпадъци. Други попитаха колко ще струва експлоатацията и депонирането на пепелта.

Асен Генов от "Протестна мрежа" отправи обвинението, че дискусията е проформа. Той заяви, че топлофикацията има милиони просрочени дългове и случващото се според него е сравнимо с казуса КТБ. „Това мероприятие е с цел да помогне на ГЕРБ да усвои нови средства, вие софиянци ще платите 140 млн. лева“, заяви той.

Зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че става дума за разсрочени задължения, а не за просрочени.

Пламен Георгиев, зам.-директор икономическа и търговска дейност в „Топлофикация София“, заяви, че RDF на български всъщност е отработен отпадък. Той представи сегашното състояние на производство на топлофикацията. В последните три финансови години загубите намаляват, „Не казвам, че сме на печалба“, допълни обаче той.

По думите му изграждането на инсталацията ще подобри финансовото състояние на дружеството в бъдеще, включително заради спестените природен газ, разходи за въглеродни въглеродни емисии и изкупуването на ток на преференциална цена. Ако инсталацията действаше днес, цената на парното щеше да е с 6% по-ниска, каза той.

Последна актуализация: 15:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 6 години
само една забележка, НПО-тата не са гражданите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още