Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиерският бранш поиска целево подпомагане

Няма ясни правила за организирането на летния сезон, масово се анулират резервации на чужденци, алармира туристическата индустрия

Хотелиерският бранш поиска целево подпомагане

Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова 45-ото Народно събрание спешно да сформира комисия по туризъм за целево подпомагане на хотелиерския бранш.

Преди началото на летния туристически сезон няма ясни правила за организирането му в условията на пандемия, предупреждават от организацията. И настояват парламентарно представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото държавата ще загуби милиарди инвестиции, а цели региони ще загубят препитанието си.

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.

От там припомнят, че още в края на февруари са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с искане хотелиерският бранш да бъде подпомогнат с 30 на сто от спада в оборота си. От БХРА припомнят, че хотелиерският е единственият сектор, който не получи компенсация през последната година, въпреки че работата му бе ограничена и почти спряна, тъй като дейността им не бе официално спряна със заповед на здравния министър. 

Още по темата

Въпреки че секторът е основен за българската икономика и очевидно е изправен до стената близо месец от държавните институции не отговарят на исканията на хотелиерите. А впоследствие отговорът идва не до адресатите – министри, а от главният директор на ГД “ Европейски фондове за конкурентоспособност“ и ръководител на УО на ОПИК Илияна Илиева. Неглижирането на искането на хотелиерите продължава и в съдържанието на писмото. В него подробно са обяснени всички програми и процедури на ОПИК за подпомагане на бизнеса. Без обаче да е уточнено, че от тези процедури хотелиерският сектор може да се възползва само в редки случаи, при това единствено отделни компании. А останалите хотелиери са оставени на произвола на съдбата.

През последните месеци от БХРА предложиха различни варианти, с които държавата може да подпомогне бизнеса. Чрез изплащане на 30 на сто от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за стартиране на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други. Нито един от тези варианти обаче не само не бе приет, но не бяха и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната. Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в момент, в който все още не е наясно кой ще оглави секторът и кога, подчертават още от БХРА.

Парламентарната комисия трябва да стане платформа за изслушване на сектора и за взимане на решения в помощ на бинеса, предвид факта, че летният сезон буквално тропа на вратата и трябва да стартира след броени дни, а все още няма яснота за протичането му – правила за PCR тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и т.н.

От организацията призовават парламентарно представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е фатално късно, а държавата ще загуби милиарди инвестиции, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще загубят препитанието си цели региони, в държавната хазна ще влязат значително по-малко приходи, а загубените позиции на българските хотелиери и на туристическия сектор като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия.  

Дни преди старта на летния туристически сезон много от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят врати за Великден. Причината е отлив на резервации на по-голямата част от чуждестранните туристи заради PCR тестовете, които се изискват.

Почивките по Великден масово се анулират и на практика са провалени, каза председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Димитър Попов пред БНР. " Настъпиха хиляди анулации, а сега изведнъж се отпуснаха мерките, но вече е късно да реагираме за Великденските празници".

Попов определи като закъсняло намерението да бъде отменена карантината за влизащите в страната. "В нашия бранш нещата трябва да се случват с известна предвидимост, защото трябва да се направи съответната подготовка - пълнят се автобуси, пълнят се чартъри. Това не може да стане с една или две седмици предизвестие", обясни Попов.

Положението с летния сезон е много тежко, продължи той. "Най-големият английски туроператор, който изпращаше туристи в България, анулира всички чартърни полети до края на май. Има известни шансове чак за юли и август да се спаси част от сезона. Тези неща са много тревожни", продължи Димитър Попов. Той изрази очакване все пак сезонът да бъде малко по-добър от миналогодишния, който по думите му е бил катастрофален.

"Тези PCR тестове се оказа, че са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости и много е важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват в България", посочи по Нова телевизия Христо Пенев, зам.-директор на курорта „Албена“.

А от Варненската туристическа камара цитират примера на съседите. "Всички държави около нас са невероятно активни в промотиране на услугата си за туризъм, а ние изоставаме в това отношение", казва Илин Димитров, председател на камарата.

"Поемането на разноските за PCR тест би било трудно. Крачката би била облекчаваща, но тя ще бъде тежка за бизнеса", обясни Павлина Илиева от "Бъдеще за туризма".

"Туризмът винаги се е отличавал като особено форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината той ще трябва да бъде в карантина. Това обезсмисля цялата идея", добави заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев.

"Няма никакви записвания към момента, просто защото не се знае, ще могат ли да дойдат без да си правят PCR тест, а ако си правят такъв, това е голям проблем за тях, защото той реално е доста по-скъп, отколкото самата почивка", заяви по БНТ Радой Бонев, управител на хотел в к.к. "Златни пясъци".

От бранша са категорични, че субсидирането на чартърните полети трябва да продължи и след края на май.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Новите управляващи искат да правите инвестиции. Стига с подпомагането.
Великите бивши финансови министри, заклеймиха подпомагането. Така само, ще изплюскате парите и няма да има положителен ефект. Не може така. Умирай, но инвестирай ?? Прави са си хората

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР