Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономиката на България нараства с 3,4% през второто тримесечие

Основният двигател продължава да е вътрешното потребление, като темпът му на растеж се увеличава до 5% на годишна база, отчита НСИ

Икономиката на България нараства с 3,4% през второто тримесечие

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,4% спрямо същия период на миналата година. Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че брутният вътрешен продукт (БВП) през периода април-юни отбелязва растеж с 0,8% спрямо първото тримесечие на тази година.  

Това показва, че икономиката на страната отново се ускорява, след като на годишна база леко се забави през последното тримесечие на миналата година. Investor.bg припомня, че България е на пето място в ЕС по ръст на БВП на годишна основа през второто тримесечие с 3,4% според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през първото тримесечие БВП на страната ни се повиши с 3,6%.

По текущи цени брутният вътрешен продукт в края на юни е 25,913 млрд. лв., а преизчислен в евро -  13,249 млрд., като на човек от населението се падат 1,882 хил. евро, пресмятат в НСИ.

БВП в стойностен обем, текущи цени

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2018 г. възлиза на 22,235 млрд. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2018 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0,8 процентни пункта до 3,3% спрямо година по-рано.

                      БВП по тримесечия по средногодишни цени на 2010 година
  
  

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта до 29,3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 67,4% при 66,4% преди година.

Относителен дял на брутната добавена стойност по икономически сектори през второто тримесечие на 2017 и 2018 година
%

За крайното потребление през второто тримесечие на 2018 г. се изразходват 78,4% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 21,2% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

     Компоненти на използвания БВП през второто тримесечие на 2017 и 2018 година

%

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2018 г. брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0,5%.

По предварителни данни за периода април - юни на 2018 г. крайното потребление нараства с 2%, а бруто образуването в основен капитал - с 0,3% спрямо предходното тримесечие, отчитат в НСИ.

Вносът на стоки и услуги увеличава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 0,9%, докато износът на стоки и услуги намалява с 1,3%, показват данните на националната статистика.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано брутната добавена стойност се увеличава с 3%.

Динамиката ѝ се определя основно от регистрирания растеж при: Операции с недвижими имоти – 7,2%, Финансови и застрахователни дейности – 6%, Строителство – 5,9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 4,9%. С 3% расте тя при Добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление с увеличение от 5%, с 4,6% е по-голямо бруто образуването на основен капитал, а колективното потребление на държавното управление е по-високо с 2,3%.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 1,7%, а вносът на стоки и услуги – с 4,3%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

11
 
7
 
6
преди 8 месеца
Сам икономическият растеж не осигурява устойчив обществен просперитет.
С всякакъв икономически растеж при Централна банка без защита срещу щети (т. е. при сегашната ситуация) е с нарастващи щети.
При наличие на допусканата държавна грешка, колкото повече е икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.
За стабилен обществен просперитет е необходим икономически растеж и Централна банка със защита срещу щети.
4
 
22
 
5
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
А ти Санди от къде разбра, че статистическия институт ни предлага манипулирани данни.
1. Може би разполагаш с по добра методика за изчисляването им, от общоприетата метдика в ЕС. Б
2. Може би разполагаш с някой недостъен за наз източник да информация - в такъв случай е хубаво да го споделиш с нас.
3. Може би просто хвърляш боб? Тогава по добре се хвани на работа в някой ресторант и спри да ни спамиш :)
5
 
19
 
4
Sakamano до: Sandy
преди 8 месеца
Ако всички данни в държавата са дело на конспирация, откъде знаеш, че хората тук изобщо съществуваме?
9
 
22
 
3
neverland до: Sandy
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Кога се очаква, да не го изпусна ако съм на работа :)
30
 
27
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Всички данни за състоянието на държавата са силно завишени. Целта на тия лъжи е да се задържи правителството на власт, за да може да изкара докрай поне този мандат. Държавата потъва, това показват истинските данни, които обаче поне засега няма да излязат наяве, но пък ще го усетите и разберете скоро по силният взрив, гръм и ударната вълна. Жалко, че хора тук, които уж разбират от тези неща се оставят да бъдат подведени и манипулирани от престъпната политико - олигархична каста, която в момента води България отново към пропастта, към дъното на дъното.

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия