IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България нараства с 3,4% през второто тримесечие

Основният двигател продължава да е вътрешното потребление, като темпът му на растеж се увеличава до 5% на годишна база, отчита НСИ

13:30 | 07.09.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,4% спрямо същия период на миналата година. Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че брутният вътрешен продукт (БВП) през периода април-юни отбелязва растеж с 0,8% спрямо първото тримесечие на тази година.  

Това показва, че икономиката на страната отново се ускорява, след като на годишна база леко се забави през последното тримесечие на миналата година. Investor.bg припомня, че България е на пето място в ЕС по ръст на БВП на годишна основа през второто тримесечие с 3,4% според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през първото тримесечие БВП на страната ни се повиши с 3,6%.

По текущи цени брутният вътрешен продукт в края на юни е 25,913 млрд. лв., а преизчислен в евро -  13,249 млрд., като на човек от населението се падат 1,882 хил. евро, пресмятат в НСИ.

БВП в стойностен обем, текущи цени

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2018 г. възлиза на 22,235 млрд. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2018 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0,8 процентни пункта до 3,3% спрямо година по-рано.

                      БВП по тримесечия по средногодишни цени на 2010 година
  
  

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта до 29,3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 67,4% при 66,4% преди година.

Относителен дял на брутната добавена стойност по икономически сектори през второто тримесечие на 2017 и 2018 година
%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 11
Иван Митев
преди 5 години
Сам икономическият растеж не осигурява устойчив обществен просперитет.С всякакъв икономически растеж при Централна банка без защита срещу щети (т. е. при сегашната ситуация) е с нарастващи щети.При наличие на допусканата държавна грешка, колкото повече е икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.За стабилен обществен просперитет е необходим икономически растеж и Централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 4
Antikvar
преди 5 години
А ти Санди от къде разбра, че статистическия институт ни предлага манипулирани данни. 1. Може би разполагаш с по добра методика за изчисляването им, от общоприетата метдика в ЕС. Б2. Може би разполагаш с някой недостъен за наз източник да информация - в такъв случай е хубаво да го споделиш с нас.3. Може би просто хвърляш боб? Тогава по добре се хвани на работа в някой ресторант и спри да ни спамиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ако всички данни в държавата са дело на конспирация, откъде знаеш, че хората тук изобщо съществуваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
neverland
преди 5 години
Кога се очаква, да не го изпусна ако съм на работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 30
Sandy
преди 5 години
Всички данни за състоянието на държавата са силно завишени. Целта на тия лъжи е да се задържи правителството на власт, за да може да изкара докрай поне този мандат. Държавата потъва, това показват истинските данни, които обаче поне засега няма да излязат наяве, но пък ще го усетите и разберете скоро по силният взрив, гръм и ударната вълна. Жалко, че хора тук, които уж разбират от тези неща се оставят да бъдат подведени и манипулирани от престъпната политико - олигархична каста, която в момента води България отново към пропастта, към дъното на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
Анонимен
преди 5 години
Малко е, трябват ни 4+% и то да ги задържим поне 10 години за да е осезаема промяната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още