Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията в България достигна 13-годишен връх през декември

За година цените на горивата и смазочните материали за лични транспортни средства са се увеличили с 38,2%

Инфлацията в България достигна 13-годишен връх през декември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Годишната инфлация в България за декември 2021 г. спрямо декември 2020 г. е 7,8%  Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Подобни поскъпване у нас се наблюдаваше последно в края на 2008 г.

За декември спрямо ноември статистиката отчита инфлация от 0,9%, като това е трети пореден месец на ръст на показателя на месечна база след октомври и ноември. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2021 г. спрямо периода януари - декември 2020 г. е 3,3%.

На фона на пандемията се наблюдава значителна несигурност за това как този темп на инфлацията ще се развие идните месеци и за България.

Cпopeд хapмoнизиpaния индeĸc, cpaвним c дaннитe oт ocтaнaлитe дъpжaви oт EC, мeceчнaтa инфлaция e 0,8%, а годишната инфлация за декември 2021 г. спрямо декември 2020 г. е 6,6%. За сравнение през ноември този индекс бе 6,3%. Важно е да отбележим още, че именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната.

От данните на НСИ се вижда още, че за година поскъпването на хранителните стоки и безалкохолните напитки е с 8,9%. Най-голямо е увеличението при животинските и растителни масла и мазнини – 24,4%. Хлябът е поскъпнал с 15,2%, млякото, млечните продукти и яйцата – с 9,8%. Цената на зеленчуците е нараснала с 12,4%, а на плодовете – с 9,6%.

Алкохолните напитки отчитат ръст от 1,4%.

При транспорта цените са се увеличили с 22,2%. При газообразните горива ръстът е 102,8% за година, твърдите горива са се увеличили с почти 26%, а цените за топлоенергия – с 19%. За цялата 2021 г. горива и смазочните материали за лични транспортни средства са поскъпнали с 38,2%. Цените за ремонт и поддръжка на автомобили са се повишили с 10%.

Цените на услугите за текущ ремонт и поддържане на жилище са нараснали с 11,3%.

Според НСИ за изминалата година лекарствата са поскъпнали с 0,8%, а лекарските услуги с 3,4%. Вестниците и периодични издания пък са поскъпнали със 17,%.

Намаление на годишна база се отчита единствено на цените в сектора на съобщенията и то е с 5,3%, както и при пътнически въздушен транспорт, където намалението е 7,8%.

На месечна база през декември 2021 г. спрямо предходния месец цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки регистрират увеличение с 1,4%. Алкохолни напитки и тютюневи изделия поскъпват с 0,4%. Цените в сектор „Здравеопазване“ се покачват с 0,1%. Увеличението при транспорт е 0,7%. Поскъпването при развлечения и култура е с 4,7%.

За месец материалите за ремонт и поддържане на жилище скачат с 1,9%,

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
преди 5 месеца
Съответните органи на държавната власт ползват неправилна основна същност на инфлацията. Лошото емитиране на пари е водещата причина за инфлацията в съответната държава. Централната банка няма капацитет за устойчиво противодействие срещу инфлация. Държавата е поразена от паричната грешка. Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Защо се запазва водещата причина за инфлацията? Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на съдбовната парична грешка зависи от волята на държавната власт.
0
 
5
 
9
redcretin до: Веск
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ами хайде, произвеждай - какво дращиш тука? :)
4
 
8
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Кръгова икономика. ТАм е изтината. Всичко да си произвеждаме сами. Макар да сме малки. Зърно - фураж - животни - месо - консерви. Цимент, желязо, тухли, гипс, керемиди, бои и т.н. за строителството. Ами платове, ами стругове и машини, камиони, автомобили. Нищо. Само внос. Да ама не. 1600 тухларници е имало у нас по соца. Преди години бяха останали само 6 май. Извинявайте - глина под път и над-път, а ние тухлите си внасяме от чужбина. Инфлациата яко ще ни бие. Кунева и сие демократически *** затвориха 4 блока по 440 мегавата. Сега тока бил скъп. Даже валутата си посрамихме 1997ма и реално я загубихме. Лева е чиста формалност днес. Ние нямаме никакви сили да се противопоставим на това, което светът ни поднесе. То мебелите си внасяме почти изцяло, доматите, абълките. Каквото ни се поднесе това ще папаме - инфлация - инфлация, рошкови - рошкови.
1
 
5
 
7
Веск до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тези дето се гЪзифицирНаха последните месеци сега си сипят главите с пепел. У нас сигурна е само смъртта. Тези с котли на пелети и те греизкат дръвцето. Ужас.
4
 
5
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Кога ръкопляскахте на лудата Грета не ви беше скъпо. Е, залените уйдурми се оказаха скъпа работа. Цените на суровините , в т.ч. енергоносителите явно си тръгнаха нагоре и така може да иде 10 години. Инфлацията трябва да се овладее. Чрез лихви и отказ от изкупуване на активи от страна на центр. банки. Спокоооо. Поне 26-27 трилиона долара са напечатаните пари от разните там независими центр. банки. Отделно само за ковида що пара хвърлиха. Естествено инфлацията трябва да изяде огромните дългове на маса държави. Бедните обедняват. Най-богатите двойно забогатяват. Следа няма от средна класа. 1 процент супербогати могат и на Марс да се изнесат, а ние тук у *** на мръсно и скъпо. Вече ни предлагат да се заселим и под земята - Илон Мъск. Не сме достойни за отгоре. Те робите и под земята могат да бачкат. Образованието също се дели вече - елитарно и за ***. У нас естествено ще има само от второто. Ставаме роби. Томас Ман го е показал. Роби бачкат. Едно време му викаха, че било утопия за социализъм. Не, за робство е. Нямаш право да се движиш. Спиш по часове. Работиш в комуна. Никакви свободи. А бе не е на добре. Въртим, сучем и пак на комунизъм се обръщаме. Всички еднакво бедни и зависими. Частен бизнес - дааааа, ама само ако държавата благоволои да ти помогне. Баш като на Ленин НЕПа май.

Още от Икономика и политика
Промоция на iuvo & Access Finance: Как да спечелите от свободните си средства