Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ива Митева отново бе избрана за председател на Народното събрание

От БСП предложиха Кристиан Вигенин, но той не получи достатъчно гласове

Ива Митева отново бе избрана за председател на Народното събрание

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ива Митева отново бе избрана за председател на Народното събрание. Нейната кандидатура беше издигната от "Има такъв народ". Освен нея за поста се бореше единствено кандидатът на БСП – Кристиан Вигенин.

Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 137 гласа "за". Едни депутат гласува "против", а 99 се въздържаха.

Още по темата

Митева бе подкрепена от "Има такъв народ" и "Изправи се.бг. Ние идваме". Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и "Демократична България", въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа. Депутатите от БСП гласуваха с "въздържал се", а социалистът Георги Кадиев мотивира решението на групата с това, че не е имало диалог между партиите. Той обясни, че е гласувал срещу кандидатурата ѝ заради липсата на разговори между политическите партии.

"Има такъв народ" трябва да поемат инициативата. Тази липса ще доведе до провал и на този парламент. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ отново на власт. Трябва да започнем официални и завършващи със споразумение преговори. Да няма импровизации и изненади", заяви Кадиев и подчерта, че гласуването за избор на председател на парламента е ключово и за всички следващи гласувания.

Кристиан Вигенин получи едва 35 гласа "за", "против" - 60, и "въздържали се" - 137, с което той не бе избран.

След избирането си Митева призова депутатите да не забравят за какво са избрани.

"На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на българската Конституция, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение към народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет", каза Ива Митева.

Тя призова народните представители никога да не забравят откъде са тръгнали и винаги да мислят, говорят и действат по съвест. „Ние трябва да изпълним обещанията си за промени в законодателството за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване и за постигане на реална съдебна реформа", каза новият председател на парламента.

За нейни заместници бяха избрани Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Мукадес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Всички предложения бяха гласувани единодушно, след което заместник-председателите заеха местата си.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто