Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Изцяло електронните рецепти се отлагат за 1 юни

До края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти

Изцяло електронните рецепти се отлагат за 1 юни

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага отново – този път до края на май. От 1 юни тази функционалност на електронното здравеопазване трябва да работи. Това съобщи след разговори в Министерството на здравеопазването зам.-министърът в оставка Бойко Пенков.

При предходното отлагане на е-рецептите причината беше липсата на софтуерна готовност сред аптеките. Сега той посочи, че аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти, но болничните заведения все още не са напълно готови.

Ето защо до края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. По думите на Бойко Пенков това ще е последното отлагане на въвеждането на изцяло електронни рецепти. 

Още по темата

Той обясни, че болничната система още не е готова, тъй като при сега действащата нормативна уредба издадената от болница е-рецепта не може да бъде изпълнена в аптека.

„Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, обясни Пенков.

„Това е един процес, който в България дълго се отлагаше. Така че положителното е, че това ще се случи“, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче се очерта ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април, а сега – до края на май.

Новият срок за пълното им въвеждане е 1 юни.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
khao до: georgi_shum
преди 1 месец
Няма профилна снимка
защо да преигравам ? ... статията казва това, аз лично не съм ползвал тази услуга все още. Коментара ми беше по скоро на общо основание към цялото електроно правителство дето започна когато Мутрата беше главен секретар... и после имаше тройна коалиция и още 12 години мутренско иго.... и още нищо.И камара пари потънаха покрай това....Ще споделя обаче нещо от личен опит... между две работи имах месец два пауза... и си плащах здравните сам.. отидох на лекар и той ми вика ти си неосигурен... кво се оказа... двете системи си говорят само ако трябва да ти спрат павата, но НЕ и ако трябва да ти ги възстановят.След като лекарката направи справка и в НАП и видя че съм осигурен.. тогава ме обслужи... та питам там съм отишъл да се лекувам или да си правиме справки по държавните агенции.
0
 
1
 
4
georgi_shum до: khao
преди 1 месец
Преиграваш пак :) без да адвокатсвам на никого.Преди 30 мин карах майка ми до аптеката да си вземе лекарствата изписани с електронна рецепта тази сутрин.
3
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Електронна рецепта може, но електронна бюлетина не може. По тази причина 2мирд потънаха в няколко шкафа.
3
 
3
 
2
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не виждаш ли че всеки опит за нещо електронно се саботира от мутрите на герб ! та на въпроса ти... ще има след като разкараме крадливат мутра!
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
A изцяло електронни здравни книжки кога? Или се притеснявате, че така по-лесно ще се вижда кой лекар, какво е правил?

Още от Икономика и политика
ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори