IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Плочев напуска директорския пост в НЗОК*

Управителят на Здравната каса е в болнични от 3 месеца и вече не може да изпълнява служебните си ангажименти

12:03 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е входирал писмо до Надзорния съвет на касата с молба да бъде освободен от длъжност. Мотив за искането му е влошеното му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения. Това обясниха от пресцентъра на НЗОК за Investor.bg.

Оттам посочиха още, че за днес не е предвидено заседание на Надзорния съвет, но вероятно това ще се случи в следващите дни, най-късно в началото на другата седмица.

Съветът трябва да установи, че Плочев не може да изпълнява длъжността си повече от три месеца. След като констатира това, надзорът на касата ще изпрати документите в Народното събрание и ще предложи на парламента да прекрати правомощията му.

По закон управителят на касата се избира от депутатите и няма право да отсъства по болест повече от три месеца. Този период изтече на 28 май и статутът му трябва да бъде преразгледан. 

В момента задълженията на проф. Плочев се изпълняват от д-р Йорданка Пенкова от РЗОК-Шумен.

Камен Плочев беше назначен за шеф на касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Здравословното му състояние му обаче се влоши през февруари след остри противоречия със здравния министър Кирил Ананиев. Повод за конфликта бе казусът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева.

Проф. Плочев уведоми за проблема депутатите в Народното събрание, но министърът се обиди, че управителят на касата е действал зад гърба му и поиска осткавката му. Малко след скандала Плочев беше приет в болница със сърдечен проблем, като от тогава е в болнични.

Заместничката му Йорданка Пенкова подписа Националния рамков договор за 2018 г. и одобри плащанията към лечебните заведения в страната през първите месеци на годината.  

Пенкова има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ.

Истината е, че проф. Плочев се очакваше или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Това са две условия, които са записани в законовите текстове. Трябва да изясним фактите, които към момента не са много ясни, коментира Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и член на здравната комисия, цитирана от БТА.

По думите й това е само един фрагмент от безизходицата на здравеопазването. Това, за съжаление, не е утешително нито за пациентите, нито за хората, които работят в системата, напротив задълбочава проблемите, смята зам.-председателят на НС. И отбеляза, че парламентът има изключително висока отговорност, която трябва реално да прецени. 

* Допълнена към 13.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още