IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за работа с мнение стават влиятелен фактор за решението на компаниите

Експерти настояват за активизиране на вторичен пазар на труда и регламентиране на почасовата заетост

17:41 | 16.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от лекторите на форума. <em>Снимка: Организаторите</em></p>

Част от лекторите на форума. Снимка: Организаторите

Бизнес конференцията „Успешният подбор: Бизнес възможности и предизвикателства“ с участието на около 200 души –  собственици на бизнеси, изпълнителни директори и мениджъри, HR специалисти от различни сектори на икономиката, представители на консултантски компании, компании за услуги в областта на подбор, специалисти от държавната администрация, специалисти по комуникация, представители на неправителствения сектор. - се проведе на 15 март в София.

Конференцията е част от годишните активности на Casus Futura – платформа за бъдещи тенденции в света на бизнеса, технологиите и социалния живот.

Целта на форума бе да предизвика представителите на бизнеса и държавната администрация да потърсят заедно механизми за справяне с предизвикателствата на пазара на труда. Участниците в събитието обсъдиха тенденциите и представиха иновативни бизнес практики, които ще подпомогнат развитието на различните сектори на икономиката от гледна точка на човешкия капитал.

Гост-лекторите се обединиха около идеята за водещата роля на човешкия фактор във взаимоотношенията и споделиха интересни коментари за бъдещето на изкуствения интелект в процеса по подбор на специалисти.

В рамките на конференцията Анелия Горгорова, основател на Casus Futura и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора представи проучване за желанията на кандидатите при търсене на работа. Проучването е проведено в партньорство с Hill International и други партньори сред 200 души.

От първоначалните данни могат да се направят няколко значими извода - кандидатите все още търсят информация на сайтовете на компаниите; според тях в голяма част от обявите за работа липсва важна техническа информация като работно време (начало и край) и възнаграждение; работодателите се обаждат до седмица от кандидатстването за работа, а им отнема от 2 седмици до месец и половина за отговор. Категорично резултатите показват, че кандидатите, които изразяват мнението си, стават влиятелен фактор за решението на работодателите.

Анелия Горгорова коментира и наложеното в последните години твърдение, че в България има недостиг на специалисти. Според нея обаче има неактивизиран вторичен пазар. Това са всички специалисти, които биха били по-ефективни на друго работно място и на които им е време да си сменят работата, защото са със силно намалена мотивация, неефективни на настоящата си позиция и биха били по-ефективни в друга компания, друг екип, на друга позиция. На форума специалистите коментираха и нуждата в България да се регламентира почасовата заетост.

Конференцията се проведе с партньорството на Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика, Българската асоциация по информационни технологии, Българската асоциация за управление на хора, Creative Development Solutions, Key Success Indicators. Медийни партньори са сп. „Икономика“, Economic.bg, МЕНИДЖЪР.NEWS, OFF News, Investor Media Group, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV, Investor.bg, Rabota.bg и Kaldata.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още